Po premieri in ponovitvah na Starem gradu Celje se bo muzikal o Veroniki Deseniški preselil še na Grad Sevnica in Grad Vurberk. Foto: Rok Deželak/Veronika Deseniška Facebook
Po premieri in ponovitvah na Starem gradu Celje se bo muzikal o Veroniki Deseniški preselil še na Grad Sevnica in Grad Vurberk. Foto: Rok Deželak/Veronika Deseniška Facebook
false
Usenik je pri pisanju scenarija za Veroniko Deseniško, pripoved, ki jo ustvarjalci označujejo za slovensko zgodbo o Romeu in Juliji, upošteval zgodovinske vire, ki pa so zelo skopi, zato je črpal tudi iz svoje domišljije. Foto: Rok Deželak/Veronika Deseniška Facebook

Na Starem gradu Celje bo drevi premiera slovenskega muzikala z zgodbo o Veroniki Deseniški. Muzikal ponuja zgodbo o Veroniki Deseniški, nižji plemkinji iz hrvaškega Zagorja, ki jo je poroka s celjskim grofom Friderikom II. spravila v nemilost njegovega očeta, grofa Hermana, in na sodišče, kjer se je morala zagovarjati zaradi čarovništva. Scenarij za muzikal o prepovedani ljubezni med Friderikom II. Celjskim in nižjo plemkinjo iz Desenic je spisal Janez Usenik, glasbo pa mladi skladatelj Leon Firšt, predstavo je režiral Marko Plantan.

Usenik je pri pisanju scenarija za Veroniko Deseniško, pripoved, ki jo ustvarjalci označujejo za slovensko zgodbo o Romeu in Juliji, upošteval zgodovinske vire, ki pa so zelo skopi, zato je črpal tudi iz svoje domišljije. V besedilo je vpletel številne politične spletke in zgodbo o tem, kako je Friderik II. mesto Celje zgradil kot spomenik svoje ljubezni do Veronike.

Na Celjskem gradu bo postavljen poseben oder, ki bo sprejel več kot 1.000 obiskovalcev. Preizkusili bodo tudi sodobno tehnologijo 3D-videomapping, ki omogoča iluzijo globine in navidezno tridimenzionalno resničnost. Scenograf predstave je Miha Peperko, video projekcije pa sta oblikovala Tomislav Gangl in Jaka Kotnik.

Zasedbo, igralce in zbor – na odru bo hkrati tudi po 29 nastopajočih – bo spremljalo šest plesalcev in 15-članski orkester pod vodstvom Simona Dvoršaka. Koreografinja je Aja Zupanec, kostumografinja pa Ina Čebular. V glavnih vlogah bosta nastopila Klemen Bunderla in Eva Černe v alternaciji z Bibo Novak.

Poleg omenjenih v predstavi igrajo še Marjan Bunič v alternaciji z Matijo Bizjanom (Herman II. Celjski), Željka Predojević v alternaciji z Mašo Tiselj (Elizabeta Frankopanska), Srđan Milovanovič v alternaciji z Mihaelom Strnišo (Jošt), Tjaša Hrovat oziroma Nives Mikulin kot nuna in Boštjan Korošec oziroma Jaka Mihelač kot trgovec. Milovanovič bo po potrebi vskočil tudi na mesto Bunderle.

Muzikal je nastal v koprodukciji Društva za glasbeno gledališče Slovenije, celjske Hiše kulture in v sodelovanju z Mestno občino Celje ter Zavodom Celeia Celje. Po treh ponovitvah na celjskem gradu, ki bodo 7., 8. in 11. julija, se bo muzikal selil še na Grad Sevnica in Grad Vurberk.

Muzikal o Veroniki Deseniški
Muzikal o Veroniki Deseniški