Po režiserjevih besedah predstava poteka na dveh ravneh oziroma v dveh planih. Eden se ukvarja z estetiko in vlogo gledališča, drugi pa ponuja film življenja – zgodbo partizanke Milice, ki na koncu umre v Hospicu. Foto: SMG / Marcandrea
Po režiserjevih besedah predstava poteka na dveh ravneh oziroma v dveh planih. Eden se ukvarja z estetiko in vlogo gledališča, drugi pa ponuja film življenja – zgodbo partizanke Milice, ki na koncu umre v Hospicu. Foto: SMG / Marcandrea
mi, evropski mrliči
Za glasbo je poskrbel Drago Ivanuša, ki je dejal, da je prvič pisal za igro, ki predstavlja dva paralelna svetova. Za predstavo je uglasbil tudi dve Kosovelovi pesmi – Destrukcije in Vihar, njegovo Žalostinko za Evropo pa je priredil in ji dodal še nekaj svojega besedila. Foto: SMG / Marcandrea

Izhodišče za predstavo mi, evropski mrliči je besedilo Simone Semenič, ki je gledališkim ustvarjalcem ponudila odprto besedilo brez dialoga. V njem se je naslonila na predstavo Dušana Jovanovića Žrtve mode bum-bum, ki je zaznamovala SMG v 70. letih, in poezijo Srečka Kosovela. Naslov dela izhaja iz verza Kosovelove pesmi Ekstaza smrti: "Z zlatimi žarki sijalo bo sonce na nas, evropske mrliče."


Osrednje vprašanje uprizoritve v režiji
Sebastijana Horvata je odnos do možnosti za neko boljšo prihodnost, so zapisali v gledališču. Zanima jih, kakšen je namen t. i. angažiranega gledališča v sodobnem svetu, kakšen je smisel angažmaja in kritike v sistemu, ki kritike ne prepoveduje, temveč jo vključuje kot bistveni del umetniškega trga, s čimer kritični angažma ne odpira nobene možnosti za spremembe, temveč zgolj omogoča podaljševanje statusa quo.

V predstavi igrajo Damjana Černe, Brane Grubar k. g., Željko Hrs, Alja Kapun k. g., Boris Kos, Janja Majzelj, Anja Novak, Ivan Peternelj, Stane Tomazin, Matija Vastl in drugi. Za sceno in oblikovanje videa je poskrbel Igor Vasiljev, za kostume Belinda Radulović, koreografinja je Anja Bornšek.

Kako do vstopnice?
Prvič
, odgovoriti morate na nagradno vprašanje: Naštejte vsaj tri gledališke predstave, ki jih je režiral Sebastijan Horvat.

Drugič, svoj odgovor, ime in priimek ter telefonsko številko s pripisom Nagradna igra SMG pošljite na elektronski naslov mmc-kultura@rtvslo.si. Prijave sprejemamo do četrtka, 15. septembra, do 17. ure.

Tretjič, ne pozabite nam povedati, ali bi šli v gledališče raje v ponedeljek, 19. septembra, ali v torek, 27. septembra (obakrat ob 19.00).
Izžrebali bomo trikrat po dve vstopnici.


Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira in hrani zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadar koli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslov mmc-kultura@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najpozneje v roku 15 dni po prejemu sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih petih dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo s posredovanimi podatki upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal. Dokumentacijo v zvezi z nagrajencem bo organizator hranil skladno z ZVOP-1.