Na ministrstvo, ki vodi projekt izgradnje amfiteatra, je bilo preneseno zemljišče med SNG-jem Nova Gorica in Goriško knjižnico Franceta Bevka. Gradbena dela naj bi se glede na napovedi začela še pred koncem leta 2021, trenutno pa je v izdelavi projektna dokumentacija.

Foto: SNG Nova Gorica/Damir Ipavec
Foto: SNG Nova Gorica/Damir Ipavec

Miran Zupan z ministrstva za kulturo je povedal, da se je s podpisom pogodbe končalo obdobje, ki je trajalo vse od prenosa ustanoviteljskih pravic z novogoriške občine na državo. Ministrstvo bo za projekt tudi prispevalo dva milijona evrov. Konec del zunanjega gledališča, ki bo imelo pomembno vlogo za izvedbo vsebinskega dela Evropske prestolnice kulture leta 2025, je načrtovan v prihodnjem letu.

Prizorišče za okoli 500 obiskovalcev
Z amfiteatrom bo Nova Gorica pridobila možnost večjega nabora predstav, tudi opernih in baletnih, ki jih bo lahko ponudila občinstvu. Amfiteater, ki bo sprejel okoli 500 obiskovalcev, bo ne samo regijsko, ampak tudi čezmejno kulturno središče, so prepričani tako v novogoriškem gledališču kot tudi na tamkajšnji občini.

V drugi fazi investicije bi prizorišče delno pokrili in ga opremili z boljšo odrsko tehniko. Ta del projekta bi zahteval dodaten milijon evrov, za katerega bo treba še najti finančna sredstva.

Skupno zaodrje notranjega in zunanjega gledališča
Pravzaprav je bila že pred tremi desetletji po prvotnih načrtih Vojteha Ravnikarja na zadnji strani gledališke hiše proti parku predvidena izvedba zunanjega gledališča. Po prvotnem projektu bi se velika vrata na zadnji strani gledališča odpirala v njegovo zaodrje. Po novih načrtih pa bodo naredili nov oder in bo lahko zaodrje funkcioniralo tudi kot zaodrje zunanjega gledališča.

Direktorica SNG-ja Nova Gorica Maja Jerman Bratec. Foto: SNG Nova Gorica/Peter Uhan
Direktorica SNG-ja Nova Gorica Maja Jerman Bratec. Foto: SNG Nova Gorica/Peter Uhan

"Veseli me, da smo prišli do take faze, da smo prenesli občinsko zemljišče na državo oziroma na ministrstvo za kulturo. Rada bi se zahvalila vsem sodelavcem z novogoriške občine, ki so pripomogli, da se je s tem pohitelo in da je prišlo do današnjega podpisa pogodbe. Mislim, da je to zelo velika pridobitev tako za SNG Nova Gorica kot seveda za mestno občino in širše," je ob robu današnjega podpisa pogodbe povedala podžupanja novogoriške občine Damjana Pavlica.

Direktorica SNG-ja Nova Gorica Maja Jerman Bratec je prepričana, da bo zunanji amfiteater za gledališče izjemnega pomena, saj je gledališče dejavnost, ki se lahko dogaja vse leto: "Posebej je imenitno, da smo lahko v takšnih podnebnih razmerah, kot jih imamo v Novi Gorici, velik del pomladi, poletja in do pozne jeseni zunaj. Gledališče bo seveda ta amfiteater s pridom izkoristilo."