V dramski šoli so v svet igre vstopale različne generacije, od najmlajših do odraslih. Foto: Facebook
V dramski šoli so v svet igre vstopale različne generacije, od najmlajših do odraslih. Foto: Facebook
"Vsaka zgodba se enkrat konča. V zadnjih letih se je okolje, v katerem delujemo, zelo spremenilo. Hkrati so se zaostrile tudi finančne okoliščine. Po mnogih bitkah za Dramsko šolo čutim, da tudi mene vabijo novi izzivi in da nimam več iste prekipevajoče energije, kot sem jo imela na začetku tega projekta," pravi Barica Blenkuš. Foto: Facebook

vrata dramska šola Barice Blenkuš.

"Po 25 letih se je šola soočila z velikim povišanjem najemnine za svoje prostore od Mestne občine Ljubljana in in s tem tudi drugačnimi pogledi občine na našo šolo in naše umetniško delovanje. Zaradi zakona o sofinanciranju le tistih zavodov, katerih ustanovitelj je MOL, smo leta 2007 izgubili tudi pravico do subvencije MOL-a, ki smo jo predtem redno dobivali deset let ," pravi ustanoviteljica šole Barica Blenkuš.

Ob tem dodaja, da so si zelo prizadevali, da bi dodatna sredstva pridobili na ustreznih razpisih, vendar pa je bilo izjemno pomanjkanje primernih razpisov tako na mestni kot na državni ravni. "Za izvedbo ambicioznega in kakovostnega pedagoškega procesa pa šola vseh stroškov ne more naprtiti slušateljem ali njihovim staršem," še dodaja Blenkuševa, ki je šolo ustanovila leta 1990, potem ko je v Parizu končala študij dramske igre.

Dramska šola Barice Blenkuš, prva zasebna gledališka šola v Sloveniji, ki ji je ministrstvo za kulturo podelilo status zavoda v javnem interesu, ob tem opozarja na pomanjkljivo sistemsko ureditev sofinanciranja in certificiranja zasebnih umetniških šol. Izjema pri financiranju so le zasebne glasbene šole, ki imajo status sistemsko urejen v skladu z zakonom, ki je bil napisan še v času prejšnje države.

V četrt stoletja delovanja šole je v njej novo znanje iskalo več kot 2200 navdušencev nad igro, njene poti pa so se križale tudi z delom priznanih gledaliških in filmskih igralcev ter pedagogov.

Vsako leto ob koncu šolskega leta šola predstavi letno produkcijo, kar bodo zadnjič storili 30. in 31. maja. Letošnje zaključne predstave so nastale pod mentorstvom mag. Barbare Krajnc, Lucije Ćirović, Boštjana Štormana in mag. Vesne Anđelković.