Otvoritveno opero Alceste Christopha Willibalda Glucka na oder postavlja Johan Simons, ki pravi, da se
Otvoritveno opero Alceste Christopha Willibalda Glucka na oder postavlja Johan Simons, ki pravi, da se "mora obnašati politično vsak dan in vsako uro". Foto: EPA

Festival bo 18. avgusta odprla uprizoritev opere iz 18. stoletja Alceste Christopha Willibalda Glucka v Simonsovi režiji. Libreto za opero je nastal po igri starogrškega dramatika Evripida, ki je izražal dvome o svetovnem redu.

Ne na dogmatičen način, ampak s preizpraševanjem
Kot je Simons zapisal v napovedi letošnjega festivala, bo program preizpraševal geslo francoske revolucije - bratstvo, svoboda, enakost. "Naša solidarnost z drugimi se pogosto konča, ko je ogroženo naše udobje, enakost je za 'mnoge na vrhu' strupen izraz, svoboda pa se konča, ko se začne svoboda drugih, najsi bo ob vrtni ograji ali ob meji," je zapisal.

Gre za osrednje vrednote razsvetljenstva, na katerih temelji evropska kultura, je še poudaril, zato so jim namenili pozornost na letošnjem trienalu: "Ne na dogmatičen, ampak domišljijski način, ne kot misijonarji, ampak s preizpraševanjem."

Festival bo v dobrem mesecu dni (sklenil se bo 24. septembra) postregel s 40 produkcijami, med katerimi bo 20 premier, ki se bodo dotikale omenjene tematike. Program obljublja od glasbenih in gledaliških predstav, od plesa do instalacij in koncertov.