Fantastična plošča, ki razblinja 'problematiko drugega albuma'. Foto:
Fantastična plošča, ki razblinja 'problematiko drugega albuma'. Foto:

Toda za skupino, ki ji je preboj v kvalifikacije za glasbeno ligo prvakov uspelo unovčiti z zmago na glasbenem natečaju Channel 4 in z nastopom na londonskem V festival, ni nobene problematike! Pravzaprav album, ki so ga zastavili fantje iz Crouch Enda, severnega dela Londona, ne more drugače zveneti kot akustičen, klasičen unnplugged. Njihov prvenec I Had The Blues But I Shook Them Loose, ki so ga po omenjeni zmagi na natečaju nemudoma poslali na glasbene police, je bil posnetek njihove trnove poti v svet velikih reflektorjev.
Uspešnici Dust On The Ground in Evening/Morning sta razkazali vso širino indie folk rock zvoka. Toda kritiki so jih povsem pavšalno uvrščali med novodobne postpunkovske izvajalce, ki odkrivajo zakladnico osemdesetih let prejšnjega stoletja. Velika napaka! Pevec in kitarist Jack Steadman je namreč drugi album Flaws zakoličil kot akustično parafraziranje 'Antology Of American Folk Music', ki jo je napisal Harry Smith. Dobili smo neverjetno samozavestno in navdihujočo folk rock rapsodijo kot popoln odmik od 'vsiljene' podobe novih punkerjev.
Fantastična plošča, ki kot v primeru nekoč Kings of Convenience postavlja nova pravila za današnjo kitarsko akustiko in kantavtorstvo, frontmana Jacka Steadmana pa ob bok novim rockovskim genijem, kot so Ezra Koenig (Vampire Weekend) in Noah Lennox (aka. Panda Bear, Animal Collective).
Ocena: 4; piše: Miroslav Akrapovič