Miza Naserja Gashija. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Miza Naserja Gashija. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Mesec oblikovanja bo potekal do 7. novembra. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Strelčev sladki večni krog. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Tomaž Bolka s svojo ekipo iz Krištofa in gondolo. Foto: Facebook Gostilna Krištof

Forma nad vsebino? Oblikovalska okuševalnica, ki je na izviren način odprla letošnji Mesec oblikovanja, je dokazovala, da se da združiti oboje na enakovreden način.
Koncept je bil ob robu razstav, pop-up trgovin ter predstavitve mladih oblikovalskih imen in njihovih izdelkov pripraviti kulinarično-oblikovalski dogodek, ki bi združeval strokovno znanje kuharskih mojstrov, oblikovalcev in izdelovalcev v okusni predstavitvi sodobne kuhinje, izvirnih pogrinjkov in novih izdelkov za hrano. Skratka, kulinarični performans, ki bi povezal oblikovalsko domišljijo in podjetniško strategijo v celovito zgodbo in originalno izkušnjo.

Goste je rožnata preproga Meseca oblikovanja vodila od bivšega Merkurja do prostornega, hladnega in industrijskega skladiščnega interierja bivše tiskarne Mladinske knjige na Dunajski, kjer je skupina 12 slovenskih gostinskih obratov, vsak na svoji mizi in s svojim električnim priključkom predstavila svojo vizijo "svetlobe na mizi", kot je bila tema večera.

Dim, steklo, gnezda ...
Ob tem so obiskovalcem predstavili sodobno kuhinjo, izvirne pogrinjke in nove izdelke za hrano. Rezultat? Slaščičarski mojster Naser Gashi (Le Ganache) se je igral s svetlobo ter makarone in kolačke razpostavil pod lestenec z mrežastim senčnikom, ki je igral igro svetlobe na mizi.
Igor Jagodic in Jorg Zupan iz ljubljanske restavracije Strelec sta na svoji mizi ustvarila sladki, osvetljeni krog, medtem ko je rogaška restavracija Kaiser spojila svoje minizalogajčke z dimnimi učinki in steklom Rogaške Slatine.

Restavracija Rizibizi, ki je na Okuševalnici pobrala nagrado za "najboljšo interpretacijo teme", je na svoji mizi postavila zeleno "morsko gnezdo" z zvitki dimljenega brancina, ob njem pa porazporedila razpolovljene jajčne lupine, polnjene s poširanim jajcem in tartufi.
Obiskovalci so lahko pri njih okušali tudi prav posebno sladico, sicer zmagovalko z nedavnega mednarodnega festivala Sladka Istra v Kopru - krema je iz koruze, biskvit iz krompirja, mousse iz paradižnika, vse skupaj pa dopolnuje malce popečenega pršuta in nekaj kapljic oljčnega olja.

Večerja na zajli
Izpostaviti velja tudi Gostilno Krištof in njihovega Tomaža Bolko, ki je kot eden redkih poskrbel tako za kulinarično izvedbo kot za oblikovalski del. Krištof, ki je na svoji izpostavi točil svoje že skorajda hišno vino, biodinamičnega Acija Urbajsa z Rifnika, je tudi na Okuševalnico pripeljal gondolo, ki mu je tako dobro služila pri projektu Večerja na zajli, ko so skupaj z Dvorom Jezeršek stregli romantične obroke na krvavški gondoli. Bolka je v ličnih kozarcih za vlaganje med drugim stregel dimljeno postrv z rdečo in zlato peso, bučno juho in sladico. Krištof je bil po izboru strokovne žirije najbolj inovativen.

Oblikovalska okuševalnica je nedvomno kulinariko predstavila na še en nov, izviren način. Koncept je bil dodelan, je pa rahlo šepala izvedba. Boštjan Napotnik, ki je dogodek povezoval, ni prišel do glasu - dobesedno, saj je ozvočenje odpovedovalo, akustika v nekdanji tiskarni pa je bila obupna, tako da obiskovalci, žal, kaj dosti razlag posameznih miz niso slišali. Morda organizatorji tudi niso pričakovali tako množičnega obiska, saj so obiskovalci planili na slastne zalogajčke, ki so pošli dobesedno v sekundah, ostale so le še instalacije.