Naslovnica za Filozofijo v budoarju ali Nemoralni učitelji: dialogi, namenjeni izobrazbi mladih deklet Marquisa de Sada. Foto: www.mestnimuzej.si
Naslovnica za Filozofijo v budoarju ali Nemoralni učitelji: dialogi, namenjeni izobrazbi mladih deklet Marquisa de Sada. Foto: www.mestnimuzej.si
Penguin
Najboljši knjižni ovitki po izboru Paula Buckleyja je objavljen v knjigi PENGUIN 75 in podnaslovom Oblikovalci, avtorji, komentarji (dobro, slabo …). Foto: www.mestnimuzej.si

Razstava, ki bo odprta do 15. decembra, predstavlja vse knjižne ovitke, zbrane v knjigi Penguin 75, ob tem pa tudi ožji izbor knjig iz te zbirke. Prebirati je mogoče zapise oblikovalcev in ilustratorjev izbranih knjižnih ovitkov, avtorjev izbranih knjižnih del in predstavnikov založbe Penguin. Paul Buckley pa je posebej za postavitev, ki je nastala v produkciji zavoda Emzin in ameriške podružnice založbe Penguin, oblikoval plakat, ki je na voljo obiskovalcem razstave.
Zgodbe o nastajanju knjižnih ovitkov so lahko zabavne ali tragične
Razstava ponuja še nekaj več - preproste in zapletene, zabavne in tragične zgodbe o nastanku vizualne podobe knjižnih del. Obiskovalci lahko spoznajo procese nastajanja in dejavnike, zaradi katerih je bila končna različica ovitka boljša od drugih dvajsetih predlogov.
Zakaj je bilo nekaj izbrano za učinkovito in drugo ne? Kako sta razmišljala ilustrator in kako oblikovalce, kako pa avtor?
Pod komentarje in prispevke se podpisujejo Paul Auster, Nicholas Blechman, David Byrne, Brian Cronin, Elizabeth Gilbert, Hanif Kureishi, Roseanne Serra, Art Spiegelman, Ruben Toledo, Tomer Hanuka, Paul Sahre in Chris Ware.
Gre za še eno v nizu letošnjih razstav, ki podpirajo projekt Ljubljane – svetovne prestolnice knjige. Zamislil si jo je Mirko Ilić, oblikovalec in ilustrator iz New Yorka, ki je v dolgoletni karieri za založbo Penguin ilustriral več kot trideset knjižnih ovitkov. Avtorica zasnove in oblikovanja pa je Metka Dariš.
Izvršni podpredsednik in kreativni direktor pri založbi Penguin Paul Buckley že dolga leta ob sodelovanju z oblikovalci in umetniškimi direktorji skrbi za naslovnice in knjižne ovitke za osem blagovnih znamk te založbe. Njegove oblikovalske rešitve so spremljale številne prodajne uspešnice, zanje pa je prejel vrsto nagrad ter še več vabil na predavanja po vsem svetu. Njegovo delo je prisotno v vsaki knjigarni in v vsakem večjem oblikovalskem almanahu.