Podpora izgradnji spomenika padlim ruskim vojakom je bila prvič izražena že marca 2011 na najvišji politični ravni, ko sta se srečala takratni predsednik vlade Borut Pahor in takratni predsednik ruske vlade Vladimir Putin ob njegovem uradnem obisku v Sloveniji. Foto: BoBo
Podpora izgradnji spomenika padlim ruskim vojakom je bila prvič izražena že marca 2011 na najvišji politični ravni, ko sta se srečala takratni predsednik vlade Borut Pahor in takratni predsednik ruske vlade Vladimir Putin ob njegovem uradnem obisku v Sloveniji. Foto: BoBo
V Sloveniji poleg novega že stojita dva spomenika, posvečena padlim ruskim vojakom - spomenik zmage v Murski Soboti v čast zmagovalcev druge svetovne vojne, sovjetskim vojakom in jugoslovanskim partizanom, ter Ruska kapelica v spomin na ruske vojne ujetnike, ki jih je med gradnjo ceste čez Vršič zasul snežni plaz. Foto: BoBo

Skupina avtorjev spomenika, posvečenega ruskim vojakom - "sinovom Rusije in Sovjetske zveze, ki so padli na ozemlju Slovenije v prvi in drugi svetovni vojni" - so Stanislava Olegovna Smoljaninova, Marija Lvovna Tatevjan, Oleg Jurjevič Kalinin in Jana Petrovna Bragovskaja.

Spomenik ruskim in sovjetskim vojakom sta 30. julija s položitvijo vencev na ljubljanskih Žalah odkrila ruski predsednik Vladimir Putin in slovenski predsednik Borut Pahor. Na razstavi bo na ogled več slik, grafičnih del ter skulptur.

Osem stebrov za osem let
Spomenik sestavlja osem stebrov, razporejenih v polkrog. Predstavljajo osem let, kolikor sta skupaj trajali obe vojni, vanje pa so vklesana imena 3.000 padlih ruskih in sovjetskih vojakov.


Kiparka Stanislava Olegovna Smoljaninova, rojena leta 1988 v Moskvi, je leta 2013 končala študij kiparstva na moskovskem državnem akademskem umetniškem inštitutu Surikova. Od leta 2013 je članica Moskovske zveze umetnikov. Je tudi avtorica spomenika Leonu Štuklju v Novem mestu. Za svoje delo je prejela več nagrad.

Leta 1956 v Moskvi rojena Marija Lvovna Tatevjan je leta 1993 končala študij monumentalne in dekorativno-uporabne umetnosti na tedanji Moskovski visoki umetniško-industrijski univerzi Stroganova. Od leta 2005 je članica Zveze umetnikov Rusije. Deluje na področju monumentalne umetnosti - vitražna umetnost, notranjega oblikovanja in dekorativno-uporabne umetnosti v oblikovanju notranjih prostorov. Med drugim je leta 1998 oblikovala notranjost olimpijske vasi.

Tudi Oleg Jurjevič Kalinin, rojen leta 1963 v Nižnem Novgorodu, je končal študij monumentalne in dekorativno-uporabne umetnosti na nekdanji Moskovski visoki umetniško-industrijski univerzi Stroganova. Od leta 2003 je član Mednarodnega umetniškega sklada.

Arhitektka Jana Petrovna Bragovskaja, rojena leta 1986 v Moskvi, je leta 2009 končala študij arhitekture stanovanjskih in javnih stavb. Od leta 2013 je članica Zveze moskovskih arhitektov, od leta 2014 članica Moskovske zveze umetnikov. Kot arhitektka je sodelovala pri več projektih, med drugim tudi pri projektiranju hotela Russo-Balt na Goloveskem bulvarju.

Razstava bo na ogled do 5. decembra, so sporočili iz Ruskega centra znanosti in kulture.