Razstava, ki bo v Guggenheimu na ogled od 21. februarja do 1. septembra, je največja postavitev futurizma zunaj meja Italije. Foto: Guggenheim
Razstava, ki bo v Guggenheimu na ogled od 21. februarja do 1. septembra, je največja postavitev futurizma zunaj meja Italije. Foto: Guggenheim
Futurizem
Benedetta Cappa je slikarije Sinteza komunikacij ustvarila med letoma 1933 in 1934.

Umetnica, ki je bila poročena s Filippom Tommasom Marinettijem, ki je leta 1909 v futurističnem manifestu pozval k pozabi preteklosti in radikalnemu zagonu v prihodnost, je na ciklu Sinteza komunikacij v modrih odtenkih upodobila komunikacijske vezi po zraku, morju, zemlji, radiu, telegrafu in telefonu, obenem pa ujela kompleksnost futuristične vizije.
Dela bodo razstavili v sklopu razstave Italijanski futurizem, 1909-1944: Rekonstruirati vesolje, ki jo odpirajo 21. februarja. Po besedah kustosinje razstave Vivien Greene gre za neverjetno priložnost, saj bo delo lahko videlo več ljudi kot kadar koli prej. Predstavitev del italijanske umetnice je zamišljena kot nekakšen zaključek postavitve. "Namesto da bi se zaključila z depresivno podobo Italije ob koncu vojne, dela prikažejo futurizem v najmočnejšem času."
Z razstavo o italijanskem futurizmu v Guggenheimu upajo, da bodo to pomembno poglavje evropskega modernizma razbremenili pogosto zanemarjajoče obravnave strokovnjakov. Po besedah Greenove je razlog za odklonilen odnos predvsem v povezavah gibanja s fašizmom.
Futurizem se je v Italiji razvil kot literarno gibanje na 'predvečer' prve svetovne vojne, ko je Italija doživljala gospodarsko rast, obenem pa politični nemir. Nekateri futuristi so v željah Benita Mussolinija, da bi posodobili Italijo, prepoznali sorodno mišljenje, in se pridružili režimu. Slednji je bil tudi naročnik slik Benedette Cappa kot enega izmed projektov, s katerimi so želeli olepšati javna poslopja.
Odlična slikarka in pisateljica
Benedetta Cappa se je rodila leta 1897 v Rimu, kjer je študirala pri avantgardistu Giacomu Balli in prek njega tudi spoznala Marinettija. Vendar umetnice za newyorško razstavo niso zbrali, ker je bila pesnikova žena, pravi Greenova. "Bila je res odlična slikarka in pisateljica."
Do 1. septembra bo v Guggenheimu na ogled več kot 360 del več kot 80 avtorjev z različnih področij, gre pa za največjo razstavo futurizma zunaj meja Italije.