Madonna na posnetku Bettine Rheims iz leta 1994. Foto: Courtesy Jérôme de Noirmont, Paris, © Bettina Rheims, Jérôme de Noirmont – Art & Confrontation / © Bildrecht, Dunaj, 2015
Madonna na posnetku Bettine Rheims iz leta 1994. Foto: Courtesy Jérôme de Noirmont, Paris, © Bettina Rheims, Jérôme de Noirmont – Art & Confrontation / © Bildrecht, Dunaj, 2015
Johann Baptist Reiter: Dremajoča ženska (1849). Foto: Belvedere Dunaj

S tem posteljnim performansom je umetniški par pritegnil pozornost svetovne javnosti in v svet poslal sporočilo "Ljubite se, ne bojujte se!", postelja pa je postala politično sredstvo likovne umetnosti.

Razstava, naslovljena Brez spanca. Postelja skozi zgodovino in sodobno umetnost v dunajskem paviljonu 21er Haus postavlja posteljo za osrednji motiv umetnostne zgodovine in sodobne umetnosti. Več mesecev bodo na ogled slike, skulpture, skice, fotografije in videodela tako starih mojstrov kot tudi sodobnih umetnikov.

Prelomni življenjski dogodki
Čeprav ob misli na posteljo najverjetneje najprej pomislimo na spanje, kurator razstave Mario Codognato izpostavlja, da se razstava osredotoča na druge stvari, ki se dogajajo v postelji. Kot prizorišče rojevanja, ljubezni, bolezni in smrti, kot kraj vsakovrstnih življenjskih stanj in predmet vseh civilizacij spada postelja med najpogosteje upodobljene predmete v umetnosti.

V njej se dogaja mnogo najpomembnejših dogodkov v življenju, njen pomen je nemalokrat metaforičen. Eno izmed razstavljenih del je slika Lavinie Fontane iz 16. stoletja, ki prikazuje otroka v zibki. Gre verjetno za prvo uporabo tega predmeta v zgodovini umetnosti.

Motiv postelje so v svojih delih uporabili tudi sodobni umetniki, kot so na primer Nobuyoshi Araki, Diane Arbus, Lucian Freud, Yayoi Kusama, Jannis Kounellis, Antoni Tàpies, Rosemarie Trockel, Egon Schiele, Jürgen Teller, Franz West, Rachel Whiteread, Tracey Emin, Mona Hatoum, Damien Hirst, Jim Lambie in Sarah Lucas.

Razstava bo na ogled v dunajskem paviljonu 21er Haus od 30. januarja do 7. junija 2015.