V muzeju menijo pa, da bi lahko za Schielejeve Hiše s pisanim perilom iztržili tudi več in morda dosegli rekord za delo tega avstrijskega slikarja. Foto: Lepoldov muzej na Dunaju
V muzeju menijo pa, da bi lahko za Schielejeve Hiše s pisanim perilom iztržili tudi več in morda dosegli rekord za delo tega avstrijskega slikarja. Foto: Lepoldov muzej na Dunaju
Egon Schiele
Leopoldov muzej bo izkupiček od prodaje Hiš s pisanim perilom porabil za portret Wally, ki ga je lani po večletnem pravdanju z družino njenega prejšnjega lastnika kupil za 14,8 milijona evrov.

Muzej, kjer domuje največja zbirka Schielejevih slik, mora pokriti stroške za pridobitev Wallyjinega portreta, ki ga je lani uspel po več kot desetletju odsotnosti vrniti v svojo zbirko. Sliko je muzej lani odkupil za 14,8 milijona evrov, potem ko so jo ZDA leta 1997 zaplenile na prošnjo dedičev prvotnih lastnikov po postavitvi v newyorški Momi.

Zdaj so se odločili, da bodo stroške za Wallyjin portret pokrili s prodajo enega ključnih del znamenitega avstrijskega slikarja, platna Hiše s pisanim perilom (Häuser mit bunter Wäsche) iz leta 1914. Sliko bodo dražili 22. junija v Londonu, po oceni dražbene hiše Sotheby's naj bi bila slika vredna od 24 do 33 milijonov evrov, muzej pa je delo podobno ocenil na 30 milijonov evrov. Prepričani so celo, da bi zanj lahko iztržili tudi več in morda dosegli rekord za Schielejevo delo.

Izkupiček oziroma njegov del bo nato Leopoldov muzej porabil za kritje posojila, ki ga je moral vzeti za Wallyjin portret.

Dolga pot Wallyjinega portreta
Egon Schiele (1890-1918) sodi ob Gustavu Klimtu in Oskarju Kokoschki med osrednje avstrijske umetnike zgodnjega 20. stoletja. Ekspresivne linije njegovih figur ga povezujejo z ekspresionizmom zgodnjega 20. stoletja, čeprav je bil obenem tesno povezan z gibanjem takratne secesije. Portret Valerie Neuzi – Wally je bil nekoč v lasti judovske lastnice galerije Lee Bondi, ki ga je bila prisiljena po smešno nizki ceni prodati nekemu nacističnemu zbiratelju. Leopoldov muzej jo je leta 1954 kupil prav tako precej pod ceno, vendar, kot so vseskozi vztrajali, v prepričanju, da gre za preverjene lastnike.