Za septembra napovedano ponovno odprtje muzeja je sprožilo negodovanje umetnikovega sina Clauda Picassa. Foto: EPA
Za septembra napovedano ponovno odprtje muzeja je sprožilo negodovanje umetnikovega sina Clauda Picassa. Foto: EPA
Picassov muzej
Končni znesek prenove poslopja muzeja iz 17. stoletja je 52 milijonov evrov, kar je kar 22 milijonov evrov več, kot je bilo prvotno predvideno. Foto: Reuters
Picasso
Zbirka muzeja obsega okoli 5.000 slik, risb, skulptur, keramik, fotografij in dokumentov. Foto: Museu Picasso
Picasso
Claude Picasso se je Pablu Picassu in slikarki Françoise Gilot (ki je svoje življenje s slavnim umetnikom zapisala v knjižni uspešnici) rodil leta 1947. Dve leti pozneje sta dobila hčerko Palomo, znano modno oblikovalko. Pablo je imel še dva otroka - Paula (1921-1975) in Mayo, ki se je rodila leta 1935. Foto: EPA

Pet let zaprt Picassov muzej bi morali pravzaprav odpreti že pred tremi leti, takšni so bili vsaj prvotni načrti. Potem ko so se dela pošteno zavlekla, je bilo slavnostno odprtje najobsežnejše zbirke del tega španskega umetnika na svetu napovedano junija, pred kratkim pa je francosko ministrstvo napovedalo, da bo prestavljeno na sredo septembra. Po besedah arhitekta Jean-Francoisa Bodina, ki je zadolžen za prenovo graščine iz 17. stoletja, bi prenovljen muzej sicer lahko že odprli v juniju. Ker pa se je glavnina prenove končala šele aprila, za njeno dokončanje pa potrebujejo še nekaj časa, so se, kot je dejala ministrica za kulturo Aurelie Filipetti, na ministrstvu odločili za prestavitev roka.

Sin vztraja pri junijskem odprtju
Ob tem je pozvala vse vpletene, da pustijo ob strani osebne interese in dovolijo, da se projekt konča. Vsekakor so z zamikom na september zamudili dragocen vrhunec turistične sezone. "Zgrožen sem in globoko zaskrbljen," je za časopis Le Figaro dejal 66-letni sin enega najvplivnejših umetnikov 20. stoletja. "Imam občutek, da jim je Franciji malo mar za mojega očeta in mene." Vlado je tudi pozval, naj zagotovi, da bo prenovljeni muzej vrata odprl že v juniju, kot je na začetku letošnjega leta napovedala direktorica muzeja Anne Baldassari.

"Kaj vendar bi lahko ministrstvo za kulturo pridobilo z zadrževanjem odprtja in delovanja enega izmed najbolj priljubljenih muzejev v državi," je ob Claudelovem razburjanju še dejala ministrica. Na ministrstvu so še spomnili, da bodo kljub neprijaznim časom ustvarili 40 novih delovnih mest, kar se navezuje na utemeljevanje zamude s potrebo po zagotovitvi zadostnega števila varnostnikov, razlog, ki je v francoskih umetniških krogih naletel na precej skeptične odzive.
Dvakrat več razstavnih prostorov
Prenova je kar za 22 milijonov evrov prekoračila prvotno predviden proračun, ki bo na koncu znašal 52 milijonov evrov. Muzej bo po novem razpolagal z dvakrat več razstavnimi površinami, kot jih je imel prej, kar pomeni, da bodo zdaj lahko Picassova dela - približno 5.000 jih hranijo - razstavili na skoraj 3.800 kvadratnih metrih. Ob risbah, skulpturah, keramiki, fotografijah in dokumentih hranijo skoraj 300 slik, od Picassovega avtoportreta iz zgodnjega modrega obdobja do Matadorja in drugih slik, ki jih je končal v zadnjih letih pred svojo smrtjo leta 1973.

S povečanjem površin si v muzeju, ki so ga prvič odprli leta 1985, obetajo tudi večje število obiskovalcev, in sicer pričakujejo, da bi se lahko število lahko na letni ravni povečalo s 450.000 na 850.000 obiskovalcev.
Na umetnikovo željo
Picassovo zasebno zbirko so njegovi dediči na umetnikovo željo Franciji podarili najprej v letu njegove smrti in donirali približno 50 del starih mojstrov in sodobnih umetnikov, leta 1987 se je zbirka z novo donacijo povečala na 150 slik. Sicer pa muzejska zbirka temelji na ključnih donacijah leta 1979 in končno 1990. V pripravah na odprtje muzeja so od leta 1980 člani umetnikove družine in njegovi prijatelji podarili še številna Picassova dela iz lastnih zbirk.