Med slikami, ki so jih Britanci posodili moskovskemu muzeju, so med drugim Norhamski grad, eno izmed Turnerjevih najbolj priljubljenih del Sončni vzhod in avtoportret. Foto: EPA
Med slikami, ki so jih Britanci posodili moskovskemu muzeju, so med drugim Norhamski grad, eno izmed Turnerjevih najbolj priljubljenih del Sončni vzhod in avtoportret. Foto: EPA
J. W. M. Turner: Prihod Louisa-Phillippa v Portsmouth
Turnerjevo slikarstvo, v katerem se je v likovnem pogledu ukvarjal zlasti z učinki svetlobe, so pogosto primerjali z impresionisti. Foto: Tate Gallery
Joseph Mallord William Turner: Mesečina, študija Millbanka, 1797, olje na platnu
Podobnosti z impresionisti ne najdemo le pri likovni problematiki, ampak tudi pri izboru motivike. Pri slikanju Millbanka so ga tako posebej pritegnila mesečina in njeni svetlobni učinki. Foto: Tate Britain

Razstavo britanskega romantičnega krajinarja bodo novembra odprli v Puškinovem muzeju, zaradi izjemno visokih stroškov postavitve, povezanih z varovalnim sistemom, pa bo muzeju na pomoč priskočil ruski tajkun. "Ne morem vam niti povedati vrednosti te razstave, tako visoka je. Prevzeta sem nad ponudbo poslovneža Alisherja Usmanova, da financira razstavo," je povedala direktorica muzeja Irina Antonova.

Na razstavi, katere soorganizator je londonski Tate, hranitelj najobsežnejše zbirke Turnerjevih del, bo izmed več kot 100 razstavljenih del 70 akvarelov in 40 olj.
Na Turnerjevo umetnost, v kateri se majhen človek znajde znotraj mogočne narave, zunaj Velike Britanije le stežka naletimo, tako tudi ruski muzeji ne hranijo njegovih slik. "Odkar je bil Turner nazadnje v Moskvi, so se generacije zamenjale, in pomembno je, da ga tudi mladi vidijo," je ob predstavitvi razstave povedala predstavnica muzeja Ainaida Bonami.

Mojster svetlobe z moralno vrednostjo
V Londonu rojeni Joseph Mallord William Turner (1775-1851) velja poleg Johna Constabla za vodilnega britanskega predstavnika romantičnega slikarstva. V svoji umetnosti je predvsem raziskoval učinke sončne svetlobe, pri tem pa »tekmoval« s francoskim mojstrom te problematike Claudom Lorrainom. Za njegovo umetnost so značilne čiste, svetle barve, ki ustvarjajo subtilno razpoloženje del.

Turner velja tudi za napovedovalca impresionističnega slikarstva. Kljub neprestanim primerjavam pa velja opozoriti na pomembno razliko. Njegova dela vsebujejo namreč vedno neko moralo, medtem ko pri impresionistih moralističnih poudarkov večinoma ni mogoče zaznati.

Pred kratkim v nasprotnem položaju
Novica o ruski predstavitvi Turnerja je prišla na dan nekaj mesecev po odprtju razstave "ruske" umetnosti, ki so v britanski Royal Academy. Rusi takrat Veliki Britaniji sprva niso želeli posoditi slik evropskega slikarstva, ki so v ruski lasti, saj so se bali, da jih bodo zaradi sporov, v povezavi z lastništvom, te zaplenili. Kakšnih 120 slik, vključenih v razstavo, so po revoluciji leta 1917 namreč zaplenili iz zasebnih zbirk. Pozneje so Rusi vendarle posodili slike za britansko razstavo. Razstava Turnerjevih del bo v Puškinovem muzeju na ogled do februarja.

M. K.