Prune Nourry v New Yorku razstavlja vojsko glinenih kitajskih deklet. Pri tem se nanaša na slovite glinene vojščake in opozarja na problematiko spolne selekcije, ki je na Kitajskem, pa tudi v Indiji povzročila veliko nesorazmerje moških in žensk. Foto: EPA
Prune Nourry v New Yorku razstavlja vojsko glinenih kitajskih deklet. Pri tem se nanaša na slovite glinene vojščake in opozarja na problematiko spolne selekcije, ki je na Kitajskem, pa tudi v Indiji povzročila veliko nesorazmerje moških in žensk. Foto: EPA
Pred izdelavo se je umetnica lotila tudi sociološke študije in študije postopka, po katerem so bili izdelani kitajski glineni vojščaki. Pri izdelavi glinenih deklet je sodelovala z lokalnimi mojstri, specializiranimi za izdelavo kopij glinenih vojščakov. Foto: EPA
Prvih osem kipov je oblikovala po živečih deklicah sirotah. Po tem modelu je bilo izdelanih nadaljnjih 108 kipov, ki so bili nato oblikovani še vsak posebej. Vsak posamezen kip je tako unikaten, enako kot glineni kitajski vojščaki. Foto: EPA

Francoska umetnica, ki živi v New Yorku, je na Kitajskem inštitutu v New Yorku razstavila vojsko 116 glinenih kipov v človeški velikosti. Referenco na kitajske glinene vojščake (Terracotta Warriors) ali glineno vojsko (Terracotta Army, saj so poleg vojščakov tudi konji in bojni vozovi) poudarja tudi naziv instalacije - Terracotta Daughters.
Prune se svojih projektov vedno loti na podlagi natančne raziskave. Tokratna je obsegala raziskavo želja in selekcije spola otrok pri Kitajskih družinah ter študijo postopka, po katerem so bili ustvarjeni poznani kitajski glineni vojščaki.
Raziskava spolne selekcije in glinenih vojščakov
Ne le Kitajska, tudi Indija - in skupaj predstavljata skoraj tretjino svetovne populacije - se spoprijema s spolnim neravnovesjem, ki se je pojavilo kot posledica starševske želje, da bi bil njihov otrok moškega spola, zlorabe ultrazvoka, splavov in umorov v skladu s to željo. Ob preučevanju tega fenomena se je Nourryjeva pogovarjala s profesorjem Li Šuzujem, ki je na Univerzi v Šianu zasnoval tudi vladno kampanjo za izboljšanje položaja deklet v kitajskih družinah.
Prav tam je naletela na svoj drugi navdih. Šian je poznan po glineni vojski, ki naj bi prvega kitajskega cesarja varovala po smrti in so jo po naključju odkrili kmetje leta 1974. Danes so ti vojščaki nacionalni ponos, vpisani tudi na Unescov seznam kulturne dediščine.
Osem sirot kot model za kipe
Prvih osem kipov deklet je oblikovala po osmih kitajskih osirotelih deklicah, ki jih je spoznala prek neprofitne organizacije The Children of Madaifu. Dekleta je obiskala v njihovi vasi, jih fotografirala in potrete uporabila za model. Ko je bilo prvih osem originalnih kipov končanih, so mojstri izdelali kalupe za nadaljnjih 108 kipov.
Unikatno oblikovanje lokalnih mojstrov
Sodelovala je z lokalnimi rokodelci, specializiranimi za izdelavo kopij glinenih vojščakov. Od njih se je učila tehnike, osnovane na starodavni praksi in uporabljala prav takšno glino, iz kakršne so kitajski vojščaki. Na koncu so vsakega izmed njih oblikovali individualno - jim izoblikovali posebne obrazne poteze, pričeske, oblačilo. Prav vsaka glinena deklica je unikatna, tako kot so unikatni tudi glineni vojščaki.
Lokalni mojstri sprva niso bili navdušeni nad projektom. "Morali so si ga prilagoditi, si ga prisvojiti. Zdaj je to njihov projekt in prav to sem si tudi želela," pravi.
Svojo vojsko glinenih deklic je razstavljala v Šanghaju, letos so potovale v Pariz in Švico ter nazadnje v ZDA, prihodnje leto pa se vrnejo na Kitajsko, kjer bodo ostale. Odprtost projekt izkazuje še drugače - umetnica nadaljuje tudi sodelovanje z organizacijo The Children of Madaifu in podpira izobrazbo osmih deklet, ki so služile kot model. Vsaka izmed njih je tudi srečala svoj glineni dvojnik in dobila pomanjšano, 30 centimetrov veliko različico glinene hčerke.