Razstava Slovenski impresionisti iz zasebnih zbirk bo na ogled do 20. junija. Foto: Wikipedia
Razstava Slovenski impresionisti iz zasebnih zbirk bo na ogled do 20. junija. Foto: Wikipedia
Galerija Hest
Ena vodilnih galerij na slovenskem likovnem tržišču je v Mariboru svoje prostore odprla leta 1989, leta 1993 pa še podružnico tudi v Ljubljani. Foto: Galerija Hest

Na razstavi, ki jo je odprl minister za kulturo, ki upravlja tekoče posle, Uroš Grilc bo na ogled 25 del Ivana Groharja, Riharda Jakopiča, Matije Jame in Mateja Sternena, slikarjev, ki po stotih letih na umetniškem trgu ostajajo med najbolj iskanimi.

V Mariboru je začela Galerija Hest delovati leta 1989, v Ljubljani je podružnico odprla štiri leta pozneje. V četrt stoletja so postavili več kot 200 razstav, delujejo tudi na področju prodaje umetniških del in svetovanja pri izbiri likovne opreme.
Že od začetka v svojih prostorih ponujajo tako dela slovenskih klasikov, kot so impresionisti in ekspresionisti, kot umetnikov srednje generacije, ki so že pustili vidno sled na slovenski likovni sceni. Ustvarjanju mlade generacije slovenskih umetnikov je od leta 2002 namenjena Galerija Hest 35, ki so jo odprli ravno s ciljem razširitve ponudbe.
Cene likovnih del, ki jih ponujajo, se gibljejo v razponu od 50 evrov za "manjša", zlasti grafična dela do umetnin zbirateljske vrednosti. Med slednjimi se velikokrat znajde prav Rihard Jakopič, čigar dela bodo na ogled tudi na tokratni, delno prodajni razstavi.
Na trgu še vedno veliko ponaredkov
Razstavo impresionistov so pred leti že odprli v Ljubljani, po besedah vodje galerije Emila Šarkanja želijo zdaj Mariborčanom predstaviti večjo kolekcijo impresionistov. Kot je galerist še dejal za časnik Večer, je to pomembno zaradi dejstva, da se v Mariboru žal še zmeraj prodaja veliko ponaredkov impresionistov, in to tudi z ekspertizami sodno zapriseženega cenilca, ki mu na žalost sodišče še ni odvzelo licence.