Barry Humphries, kot ga vidi David Hockney. Foto: Kraljeva akademija
Barry Humphries, kot ga vidi David Hockney. Foto: Kraljeva akademija
David Hockney
Lani so bila v galeriji AnnelyJuda Fine Art v Londonu na ogled Hockneyjeva dela, na katerih je upodobil skupinske portrete in scene v svojem losangeleškem studiu, zdaj pa v Kraljevi akademiji razstavlja portrete posameznikov. Hockney, ki postopoma izgublja sluh že štiri desetletja (a hkrati pravi, da tako ali tako "večina ljudi govori veliko sranja"), stalno živi v Los Angelesu, a ohranja britanske navade: ob skodelici čaja si privošči cigareto, je "fish and chips", in čeprav hodi spat ob devetih (po obveznem džojntu), pravi, da je še vedno upornik po duši. Foto: EPA

Potem ko se je leta 2012 na tisoče obiskovalcev gnetlo v Kraljevi akademiji, da bi si tam ogledali njegovo razstavo pokrajin, je leto pozneje, po tragični smrti sodelavca Dominica Elliotta, odložil pero in nehal slikati ter se preselil v Los Angeles. A počasi je znova poprijel za čopič in začel najprej slikati portret vodje svojega studia, potem pa se je v naslednjih mesecih tako navdušil nad portretom, da je pred platno povabil številne ljudi, ki igrajo vlogo v njegovem življenju. Tako so se pred njim zvrstili prijatelji, družinski člani in sodelavci, tako kolegi umetniki kot kuratorji in galeristi, kot sta recimo John Baldessari in Larry Gagosian.

Kot nakazuje že samo ime razstave, 82 Portraits and 1 Still-life, je na ogled 82 portretov, ki jih druži enaka velikost, vsi portretiranci pa sedijo v istem stolu, na njihovem ozadju pa je enaka živahna modra barva, prav vsakega izmed njih pa je narisal v treh dneh. Kljub naštetim "uniformiranim" okoliščinam pa njegovo virtuozno slikanje jasno predoči raznolikost osebnosti portretirancev, ki obiskovalca nagovarjajo s toploto in bližino, piše na spletni strani Kraljeve akademije.

"Vsi sedijo na istem stolu. Preprosto usedejo se in jaz jim pustim, da se usedejo; vsak sedi na svoj način. S takimi portreti imam ogromno dela in lahko bi jih delal v nedogled," je 79-letni umetnik lani opisal ustvarjanje portretov.

Razstava bo na ogled do 2. oktobra.

Že od študija navdušuje s svojim slogom
V Yorkshiru rojeni Hockney je med letoma 1953 in 1957 študiral na Bradford School of Artu, po dveh letih premora pa nadaljeval študij na Royal College of Artu. Leta 1962 je za svoje izjemno delo in inovativna dela prejel zlato medaljo kraljevskega kolidža. Njegova zgodnja dela odlikuje stilistična raznolikost, pogosto je kombiniral podobe, podobne grafitom, s citati poezije, recimo Walta Whitmana.

Leta 1963, leto dni po koncu študija, se je preselil v Los Angeles, kjer je slikal zelo izrazne, včasih homoerotične, ikonične podobe urbanega življenja, ob koncu 60. let pa so njega dela prevzela bolj naturalistično smer. Njegova dela, za katera je značilna uporaba intenzivnih barv, so na ogled v številnih muzejih po vsem svetu.

Prihodnje leto se v čast njegove 80-letnice obetajo velike retrospektivne razstave njegovih del.