Mauritsa Cornelisa Escherja je sprva pritegnil študij arhitekture, a je profesor že po nekaj tednih opazil njegov dar za risanje in tako se je nadobudni mladenič prepisal na študij grafične umetnosti. Na konferenčnih predavanjih v Ljubljani se bodo poleg njegovih del posvetili tudi ustvarjanju in navdihu Pabla Picassa in Leonarda da Vincija. Foto: EPA
Mauritsa Cornelisa Escherja je sprva pritegnil študij arhitekture, a je profesor že po nekaj tednih opazil njegov dar za risanje in tako se je nadobudni mladenič prepisal na študij grafične umetnosti. Na konferenčnih predavanjih v Ljubljani se bodo poleg njegovih del posvetili tudi ustvarjanju in navdihu Pabla Picassa in Leonarda da Vincija. Foto: EPA
Paleolitski OpArt
Slavik Jablan je bil eden izmed začetnikov vizualne matematike, ki se je v svojem raziskovalnem delu posvečal temeljnim gradnikom geometrijskih vzorcev, ki jih človeštvo spozna že v paleolitiku in neolitiku na različnih predmetih (posode, zapestnice, skulpture, oblačila) in znova odkrije z op artom v 20. stoletju. Razstava pojem vizualne matematike približa obiskovalcem skozi računalniške grafike, velike labirinte, hiperkocko, 3D-objekte in modularne igre. Razstava v zgornjem lapidariju ljubljanskega gradu je na ogled do 30. septembra. Foto: Slavik Jablan/Ljubljanski grad

izraža močno vez med kreativnostjo in analizo, med konkretnim in abstraktnim, med unikatnim in univerzalnim.

Tretja konferenca Evropske zveze za matematiko in umetnost s področja prepletanja matematike in umetnosti je prvi tovrstni dogodek v Sloveniji. Namen konference sta srečanje ključnih ljudi z omenjenega področja v svetu in doma in predstavitev področja širši slovenski javnosti v izobraževalne, umetniške in raziskovalne namene. Doslej je konferenca potekala v Parizu in na Sardiniji, zveza pa jo organizira vsake tri leta.

V okviru konferenčnega dogajanja se bodo na različnih lokacijah zvrstili strokovna predavanja in poljudna javna predavanja, razstave matematične umetnosti in delavnice. Predavanja za širšo javnost bodo potekala na temo Picassove Guernice, o kateri bo spregovoril španski avtor Javier Barrallo. Nizozemec Rinus Roleofs, gost fakultete za matematiko in fiziko, bo predstavil inspiracije od Leonarda da Vincija do M. C. Escherja ter Leonardove kupole v Ljubljani, matematika in glasba pa bosta temi predavanja s koncertom Gillesa Baroina iz Francije.

Natančnejši program konference si lahko pogledate na tej povezavi.


Poklon enemu izmed začetnikov vizualne matematike

Poleg predavanj je na Ljubljanskem gradu na ogled tudi razstava Paleolitski Op Art umetnika Slavika Jablana (1952-2015). Na voljo bodo še konceptualna matematična umetnost in filmi matematika in konceptualnega umetnika Johna Simsa, ki prihaja ob podpori ameriškega veleposlaništva, ter posvet o možnostih matematičnega parka v Ljubljani, ki ga je podprla Mestna občina Ljubljana.

Poslanstvo popularizacije matematike
Eden izmed projektov je torej tudi postavitev matematičnih parkov, upoštevajoč njihovo kulturo in zgodovino. Konference se bo udeležil tudi direktor zveze Claude Bruter, je na novinarski konferenci povedala Mateja Budin iz Matheme. Lokalna organizatorja konference, ki poteka v Ljubljani, sta Mathema, Zavod za popularizacijo matematike, ter Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, kjer bo tudi potekala večina programa.

Evropska zveza za matematiko in umetnost (ESMA) s sedežem na pariškem Institutu Henri Poincare se posveča različnim projektom povezovanja matematike in umetnosti, tako v izobraževalne kot tudi druge namene. Zavod za popularizacijo matematike Mathema je zasebni zavod iz Ljubljane, ki temelji na interdisciplinarnosti matematike in spodbujanju odnosa do matematike med otroki, mladimi in odraslimi. Pomemben del njihovih izobraževalnih programov je iskanje novih poti in nagovorov, ki znajo matematiko povezati z njenim smislom in drugimi področji.

Tretja konferenca Evropske zveze za matematiko in umetnost s področja prepletanja matematike in umetnosti poteka do 25. septembra, razstava del Slavika Jablana pa bo na ogled do 30. septembra.