Franc Kangler in Anton Guzej sta podpisala izjavo o sodelovanju Maribora s partnerskimi mesti in RTVS pri izvedbi projekta Evropska prestolnica kulture 2012. Foto: mediaspeed
Franc Kangler in Anton Guzej sta podpisala izjavo o sodelovanju Maribora s partnerskimi mesti in RTVS pri izvedbi projekta Evropska prestolnica kulture 2012. Foto: mediaspeed
Odgovorna urednica TV Maribor, mag. Polona Pivec, z avtorjema razstave Angelino Premdehar in Dušanom Tomažičem. Foto: mediaspeed

Televizija je v Mariboru prve korake napravila 1. oktobra leta 1968, ko je nacionalna televizija, takrat TV Ljubljana, v mestu ob Dravi odprla dopisništvo. Prva sodelavca sta bila novinar Darko Marin in snemalec Joco Žnidaršič.

Črno-beli posnetki življenja v mestu so pozneje dobivali številne sopotnike, vešče besede in televizijskega dela. Med najbolj prepoznavnimi obrazi televizije v mestu so bili Franček Jauk, Marjan Šrimpf, Zoran Lešnik, Janez Ujčič, med snemalci se je najbolj vtisnil v spomin Kristijan Sande. Dopisništvo je pozneje postalo samostojni studio Tele M, od leta 2002 deluje kot samostojni program TV Maribor.

"Minilo je štirideset televizijskih let, ostali pa so lepi spomini," sta na petkovi novinarski konferenci povedala avtorja razstave Angelina Premdehar in Dušan Tomažič, ki sta ob pomoči strokovne sodelavke Univerzitetne knjižnice Sandre Kurnik izbrala in razvrstila obsežno gradivo: številne fotografije, priznanja sodelavcev TV Maribor, podatke o njihovem mednarodnem in znanstvenem udejstvovanju ter drugo arhivsko gradivo. Podobo zaokrožuje dokumentarni film Zmaga Ajhmajerja in Angeline Premdehar.

RTVS glavni medijski partner projekta EPK 2012
Ob tej priložnosti sta generalni direktor RTV Slovenija Anton Guzej in župan mestne občine Maribor Franc Kangler podpisala izjavo o sodelovanju Maribora s partnerskimi mesti in RTVS pri izvedbi projekta Evropska prestolnica kulture 2012. Izjava partnerja zavezuje, da se bosta zavzemala za promocijo kulturnega sodelovanja v Evropi in mednarodno prepoznavnost Maribora ter partnerskih mest vzhodne kohezijske regije in Slovenije.

Maribor s partnerskimi mesti s tem dejanjem v RTVS prepoznava glavnega medijskega partnerja, RTVS pa izvedbi projekta zagotavlja medijsko podporo. Podpis izjave o sodelovanju je tudi veliko priznanje za RTV center Maribor, ki bo nosilec vsebinske dopolnitve programa, s katerim se bo vzhodna slovenska regija predstavila Evropi in svetu, so sporočili iz službe za odnose z javnostjo RTV Slovenija.

V okviru praznovanja 40-letnice bodo pripravili literarna večera z Matejo Hočevar in Simono Kopinšek, in to 1. in 8. aprila, ter 15. aprila potopisni večer z novinarjem Marjanom Šrimpfom.

A. K.