O kontroverznem umetniku se še danes pojavljajo mnoga različna mnenja, tako je, na primer, psihoanalitik Lopez Herrero, avtor dela Skriti obraz Salvadorja Dalija, mnenja, da je bil duševno bolan. Foto:
O kontroverznem umetniku se še danes pojavljajo mnoga različna mnenja, tako je, na primer, psihoanalitik Lopez Herrero, avtor dela Skriti obraz Salvadorja Dalija, mnenja, da je bil duševno bolan. Foto:
Robert Pattison kot Salvador Dali
Film Little Ashes se osredotoča predvsem na odnose med Dalijem in Lorco, za katerega je Dali večkrat izjavil, da je bil 'noro zaljubljen vanj'.

Vsako jutro, ko se zbudim, začutim nenadkriljivo zadovoljstvo - zadovoljstvo nad tem, da sem Salvador Dalí - in vprašam se: Kakšno čudežno stvar bo naredil danes ta Salvador Dalí?

Na idejo za nenavadno stvaritev je Dali bojda prišel v restavraciji, ko je natakarju naročil telefon, ta pa mu je prinesel - jastoga.
Destino, Salvador Dali
Nadrealizem se je razvil tako v slikarstvu kot literaturi, dela pa vsebujejo elemente presenečenja, humor in nepričakovano postavljanje meja in njihovo rušenje. Nadrealisti so skozi svoja dela izražali filozofske ideje, Andre Breton pa je bil prepričan, da je nadrealizem vrhunec vseh revolucionarnih gibanj. Kot vir domišljije so nadrealisti videli nezavedno, pri čemer so se sklicevali na Freudove teorije. Foto: NN
Gala in Salvador
Leta 1929, ko je že živel v Parizu, je Dali spoznal Galo Elouard, rusko emigrantko in ženo francoskega pesnika. Čeprav je bila deset let starejša od njega, sta se kmalu zapletla v razmerje in Gala se je še isto leto ločila od moža. Gala je bila od takrat pa do smrti Dalijeva muza, model in nadzornica njegovih financ.

Razstava Dalí in čar ilustracije (Dalí i magija ilustracije), ki predstavlja grafike, kipe in knjigo enega največjih umetnikov 20. stoletja, Salvadorja Dalíja (1904-1989), bo med 16. in 30. junijem na ogled v niški Galeriji sodobne likovne umetnosti. Postavitev, ki so jo v galeriji organizirali skupaj z beograjsko "vejo" Inštituta Cervantes, se bo ponašala z 18 Dalíjevimi deli. V niški galeriji napovedujejo naval obiskovalcev, ne samo iz Srbije, temveč tudi iz okoliških držav.

Impozantni mojster stopljenih ur
Predvsem Španci so se 23. januarja letos spomnili na 20. obletnico smrti najrazvpitejšega med umetniki, ki so se zavezali nadrealizmu (po ocenah strokovnjakov traja približno 20 let od umetnikove smrti, da postane ta zanimiv za zbiratelje - in Dalí je trenutno bolj iskan od katerega koli sodobnika). V desetletnem obdobju, ko je bil v nenehnem stiku z nadrealisti, sta pri Dalíju absurd in norost postala bistvena elementa njegovega ustvarjanja. Njegova dela so tako natančna, da je sam govoril, da so kot ročno naslikane fotografije (da za lažno - ali kakršno koli drugo - skromnostjo ni "trpel", je v zgodovini tako ali tako neštetokrat izpričano).

Dalíjev opus je močno zaznamovala tudi njegova muza in žena, 10 let starejša Rusinja Gala (ki je bila, mimogrede, občasno tudi "navdih" Paulu Éluardu, Andréju Bretonu in Maxu Ernstu).

Največkrat zamolčano poglavje njegove biografije
Zanimivo je, da je bilo versko in politično prepričanje Salvadorja Dalija, ki ga je španski kralj Juan Carlos leta 1982 povzdignil celo v markiza Dalíja y Pubola, vse prej kot črno-belo. V mladih letih se je opredeljeval za anarhomonarhista in bil privrženec komunizma, ob izbruhu španske državljanske vojne leta 1963 pa se ni hotel javno opredeliti za nobeno stran. Po koncu druge svetovne vojne se je deloma približal Francovemu desničarskemu režimu. Tako je diktatorju ob neki priliki čestital, da je "Španijo očistil uničujočih sil".

Na publiciteto "udarjeni" Dalí se najbrž smehlja v grobu ...
Da je biografija razpitega ekscentrika, ki je najbrž eden očetov gojenja kulta lastne osebnosti, ki smo mu danes priča na vsakem koraku, pritegnila več režiserjev, ni pretirano presenečenje. Ampak kar trije filmi sočasno? Ga bodo res v kratkem igrali tako najnovejši svetovni zvezdnik Robert Pattinson kot tudi "latinoljubimec" devetdesetih Antonio Banderas in celo večni Al Pacino? (Biografski filmi o umetnikih so v zadnjih letih lahko tudi magnet za širše množice, kar sta lepo dokazala Frida (2002) in Capote (2005).)

Prvi film o slikarju, Little Ashes, je že dočakal premiero; britanska produkcija v režiji Paula Morrisona se osredotoča na mladega, v spolnosti še iščočega se Dalíja (Robert Pattison) in njegov odnos s še dvema velikima Špancema, Federicom Garcío Lorco (Javier Beltrán) in Luisom Buñuelom (Matthew McNulty).

Pod drugi film, Dalí, ki ga trenutno snemajo v Alicanteju, bo prav tako podpisan Britanec, Simon West (Con Air, Lara Croft). Tukaj bo v ospredju Dalíjev uspeh (in razvpitost) v ZDA; samooklicanega genija bo igral Antonio Banderas, Galo pa Catherine Zeta-Jones. Film bo popisal Salvadorjevo "osvajanje sveta", tudi na področju oglaševanja (konec 60. let je snemal oglas za čokolade Lanvin, oblikoval logo za lizike Chupa Chups in sodeloval pri oglaševanju Evrosonga 1969), vse do nenadnega preobrata po letu 1980, ko so mu tudi Galini "koktajli" načeli živčni sistem, umetnikovega zloma po njeni smrti leta 1982 in do njegove smrti leta 1989 zaradi odpovedi srca v starosti 84 let.

Na koncu je tu še film Dalí & I, The Surreal Story, napovedan šele za leto 2011, ki bo temeljil na kontroverzni Lauryssensovi avtobiografiji Dalí in jaz. Zadnjih 19 let Dalíjevega življenja, ki bodo tu v ospredju, je bilo namreč zelo zanimivih: slikal je manj kot prej, prodal pa je ogromno, saj je moderna umetnost postajala zelo komercialna - ljudje so začeli kupovati tudi umetnine, ki so nastale pred nekaj leti ali desetletji, in niso več iskali le tistih, ki so bile stare nekaj stoletij. Obstajajo fotografije Salvadorja Dalíja, na katerih ima svoje znamenite brke zvite v znak za dolar. Na neki način je postal zelo obseden z denarjem, to pa je Gala še spodbujala. Knjiga (in film) postavlja tezo, da je bila večina Dalíjevih poznih del ponaredkov in da je sam v prevari sodeloval. Za glavno vlogo se z Alom Pacinom menda še pogajajo.

Ana Jurc

Vsako jutro, ko se zbudim, začutim nenadkriljivo zadovoljstvo - zadovoljstvo nad tem, da sem Salvador Dalí - in vprašam se: Kakšno čudežno stvar bo naredil danes ta Salvador Dalí?