Letos so udeležnci delavnice z dolgo tradicijo analizirali pomen in vlogo žanra ter se spraševali, ali je žanr danes sploh mogoč in smiseln. Foto: JSKD
Letos so udeležnci delavnice z dolgo tradicijo analizirali pomen in vlogo žanra ter se spraševali, ali je žanr danes sploh mogoč in smiseln. Foto: JSKD

Na delavnici je dvanajst udeležencev devet dni ustvarjalo pod budnim očesom mentorja, akademskega slikarja Dušana Fišerja. V domžalski galeriji si bo od danes mogoče ogledati, kakšen navdih so v vsakdanjem življenju našli Edita Marija Černelč (Ljubljana), Jožica Čučnik (Dobrnič), Tanja Kržan (Brežice), Srna Mandič (Ljubljana), Bernardina Paj (Makole), Tomaž Skulj (Kamnik), Maja Sajovic Verbole (Kamnik), Tanja Sokolov-Boh (Škofja Loka), Alenka Ana Stante (Ljubljana), Danica Šraj (Radomlje), Veronika Židanek (Radomlje) in Zoja Fišer (Ptujska Gora).
Namen delavnic je raziskovanje in preizkušanje različnih sodobnih likovnih pristopov in praks, zato je tema vsako leto drugačna, posledično pa se velik del udeležencev v Šmartno ob Paki vrača vsako leto.
Likovna delavnica Šmartno ob Paki se ponaša z dolgo in pestro tradicijo. Zaradi specifičnega programa in načina dela so posebnost v slovenskem prostoru. Poudarek je na skupinskem delu, v okviru skupaj dogovorjenih formalnih izhodišč pa vsak udeleženec išče svoj individualni izraz. Mentor ima pri tem pomembno vlogo, saj zastavlja vprašanja in pomaga pri iskanju odgovorov. Za ustvarjalce so posebne okoliščine, možnost soočenja z ustvarjalno močno osebnostjo in z najnovejšimi tendencami v umetnosti zelo dragocene. Likovno delavnico Šmartno Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) zadnjih šest let pripravlja v Šmartnem ob Paki, prej pa je kar 23 let potekala v Šmartnem v Goriških Brdih.