V ilustracije Dantejeve pesnitve Božanska komedija je Salvador Dali vključil za svoje delo značilne nadrealistične elemente, ki jih prepoznamo tudi z umetnikovih drugih del. Foto: Nacionalna galerija za tujo umetnost, Sofija
V ilustracije Dantejeve pesnitve Božanska komedija je Salvador Dali vključil za svoje delo značilne nadrealistične elemente, ki jih prepoznamo tudi z umetnikovih drugih del. Foto: Nacionalna galerija za tujo umetnost, Sofija
Salvador Dali
Daliju je navdih Božanske komedije služil za serijo akvarelov, na podlagi teh pa je nato skupina grafikov izdelala ciklus barvnih lesorezov. Foto: Nacionalna galerija za tujo umetnost, Sofija
Salvador Dali
Na razstavi je na ogled 100 grafik Salvadorja Dalija, ki naj bo po zaprtju 17. januarja, odpotovale tudi v druge prestolnice. Foto: Nacionalna galerija za tujo umetnost, Sofija

Z združitvijo Dantejevih verzov in potez enega največjih mojstrov 20. stoletja Salvadorja Dalija so tako pred skoraj 60 leti nastale likovne mojstrovine, ki jih razstavljajo v Narodni galeriji za tujo umetnost v Sofiji. Ljubitelji del slavnega španskega nadrealista si lahko ogledajo 100 grafik iz ciklusa Božanska komedija, ki jih je umetnik izdelal leta 1951.
Gre za grafična dela, kompletno bibliofilsko izdajo barvnih lesorezov, ki so nastali na podlagi serije akvarelov k Dantejevi pesnitvi, za razstavo v Bolgariji pa jih je posodil zasebni zbiratelj iz ZDA.
Največjo predstavitev Dalijevih grafik v Bolgariji do zdaj sta odprla bolgarski minister za kulturo Veždi Rašidov in nadvojvoda Geza von Habsburg, tudi znani umetnostni zgodovinar. Dalijevo grafiko so lahko v Bolgariji prvič spoznavali leta 1990, ko je bila razstavljena v Narodni galeriji, in sicer je šlo za 42 grafik, posojenih iz Muzeja češke literature v Pragi. S tokratno Dalijevo razstavo pa slavijo 25 let galerije za tujo umetnost, ki deluje kot galerija prvega mednarodnega sklada v Bolgariji, poimenovanega Ciril in Metod.
Deset let za uresničitev projekta
Akvarele Božanske komedije je umetnik izdelal po naročilu italijanske vlade, ki je želela z novo izdajo zaznamovati 700-letnico rojstva velikega italijanskega pesnika. Projekt so opustili zaradi več razlogov, prevzela pa sta ga francoska založnika Joseph Foret in Jean Estrade, ki sta nato objavila izdajo v šestih zvezkih s celotnim besedilom, prevedenim v francoščino.

Kako nastane barvni lesorez?
Približno deset let je minilo, preden so uresničili projekt v dveh različicah – luksuzni v 33 primerkih in običajni v nakladi 4.765 izvodov. Barvne lesoreze je pod umetnikovim strogim nadzorom izdelala skupina grafikov. Za kaj takega je potrebna posebna lesena plošča za vsako barvno ploskev, končna podoba pa je nalaganja ene ploskve prek druge. Obiskovalci potujoče razstave spoznavajo na tej tudi sam potek nastajanja razstavljenih del.
Brez Dalijeve domišljije ne gre
Dali ilustrira Dantejeve pesmi z drznimi kompozicijami, pogosto prepletenimi z elementi lastne fantastične domišljije. Vedno aktualna tematika, ki jo prinaša Dantejevo delo, se z Dalijevimi ilustracijami še približa našemu času, ob tem pa se gledalec preda potovanju po umetnosti dveh genijev.

V Bolgariji je razstava začela svojo pot, ki naj bi se ustavila v več prestolnicah. Sicer pa je bilo Dalijevo delo mogoče lani videti tudi v Sloveniji, in sicer na blejski Pristavi in nato še v Mariboru.