Fragment prikazuje Grenlandijo in Severno Ameriko od Labradorja do Floride, Kube, Dominikanske republike, Jamajke in delov Srednje Amerike. Foto: Wikipedia
Fragment prikazuje Grenlandijo in Severno Ameriko od Labradorja do Floride, Kube, Dominikanske republike, Jamajke in delov Srednje Amerike. Foto: Wikipedia
Piri Reis
Hacı Ahmed Muhiddin Piri, poznan kot Piri Reis, admiral, geograf in kartograf Foto: Wikipedia
Piri Reis
Fragment zemljevida obal Srednje in Južne Amerike. Piri Reis je pripisal "zemljevid zahodnih dežel, kot ga je narisal Kolumb." Foto: Wikipedia

Piri Reis, s pravim imenom Hacı Ahmed Muhiddin Piri (Reis označuje vojaški čin), je bil otomanski admiral, geograf in kartograf, rojen med letoma 1465 in 1470, umrl leta 1553. Je avtor enega najstarejših obstoječih zemljevidov ameriške celine, zelo podrobno pa je opisal tudi obale Sredozemlja, je pojasnila turška veleposlanica v Sloveniji Serra Kaleli.
Knjiga navigacije kaže obširno podobo tedanjega sveta in raziskovanja
Piri Reis je slavo dosegel kot kartograf leta 1929, ko so v Istanbulu odkrili del njegovega prvega svetovnega zemljevida iz leta 1513. V njegovi Knjigi navigacije so zbrane podrobne informacije o navigaciji in v času nastanka zelo natančne karte z opisi pomembnih pristanišč in mest v Mediteranskem morju. V delu, ki velja za prvi pomorski vodič svojega časa, je kartograf podal tudi informacije o ljudeh in kulturah ter opisal mesta na današnji slovenski obali – Koper, Piran in Izolo, zato je tudi izbira Pirana za gostitelja razstave po mnenju turške veleposlanice zelo primerna.
Od kartografovih zemljevidov jih je ohranjenih približno tretjina. Ti prikazujejo zahodne obale Evrope in Severne Afrike, obalo Brazilije, številne otoke v Atlantskem oceanu, Japonsko. Zemljevide je risal na podlagi 20 tujih zemljevidov in kart, največ iz arabskih virov, pa tudi po indijskih zemljevidih, portugalskih in po Kolumbovem zemljevidu. Tako je oblikoval obširno in razumljivo podobo poznanega sveta v svojem času. Zgodovinska pomembnost njegovega kartiranja leži v prikazu obsežnosti raziskovanja Novega sveta do leta 1510. Kot je pojasnil v knjigi, se je namesto za en zemljevid sveta odločil, da v knjigi zbere številne zemljevide in karte prav zato, ker en narisan zemljevid ne more obsegati toliko informacij in podrobnosti.
Poleg zemljevidov in navigacijskih kart knjiga vsebuje podrobne informacije o večjih zalivih, pristaniščih, ožinah, jezovih, rtih, otokih in polotokih ob Mediteranskem morju, prav tako opis tehnik navigacije in druge s tem povezane informacije – o astronomiji, o tipih neviht, o prebivalcih dežel in njihovi kulturi, risbe slovitih kipov in zgradb v mestih itd. Poseben poudarek je dal odkritjem Krištof Kolumb in Vasca de Game na njunih poteh v Indijo in druge predele Azije.
Sodelovanja in prijateljski slovensko-turški odnosi
Kot je poudaril direktor pomorskega muzeja Franco Juri, pričujoča razstava končuje niz dogodkov, ki so jih pripravili s Turškim inštitutom za podvodno arheologijo TINA, Narodnim muzejem Slovenije, portoroško fakulteto za pomorstvo in promet ter ob pomoči turškega veleposlaništva.
Odprtja razstave, ki jo je financirala turška fundacija TINA, se je udeležila tudi premierka Alenka Bratušek. Tako Kalelijeva kot premierka Bratuškova sta med drugim poudarili dobre slovensko-turške odnose. "Prepričana sem, da dogodki, kot je ta, samo še dodatno izboljšujejo že tako dobre in prijateljske odnose s Turčijo," je povedala predsednica vlade.