Salvador Dali ni bi le umetnik, tudi sam je bil umetniško delo. Teatralni umetnik je namreč vedno znova presenečal z nenavadnimi izjavami in ekscentričnim obnašanjem. Foto:
Salvador Dali ni bi le umetnik, tudi sam je bil umetniško delo. Teatralni umetnik je namreč vedno znova presenečal z nenavadnimi izjavami in ekscentričnim obnašanjem. Foto:
Salvador Dali: La persistencia de la memoria (1931)
Salvadorju Daliju priznavajo izjemno slikarsko tehniko, kar ga približa renesančnim mojstrom.
Salvador Dali: Destino
Salvador Dali je bil vsestranski vizualni umetnik, ki se je ukvarjal s klasičnim slikarstvom, grafiko, animacijo, arhitekturo, plastiko in celo s filmom.

Chagallova slogovno težko opredeljiva umetnost z močnim simbolističnim nabojem je bila na ogled v Klovićevih dvorih. Dali pa 10. aprila prihaja v galerijo Mona Lisa. Postavitev pod pokroviteljstvom španskega veleposlanika v Zagrebu bo prva razstava Dalijeve umetnosti na Hrvaškem. Na ogled bo 38 grafik (litografij, bakrorezov in mešanih tehnik) ter šest bronastih skulptur. Avtorja razstave, ki bo na ogled predvidoma do 10. maja, sta akademik Tonko Maroević in Giorgio Segato.

Nadaljevanje tam, kjer so končali renesančni mojstri
Salvador Dali, najznamenitejši predstavnik umetnosti nadrealizma, je vrhunec svojega ustvarjanja dosegel v slikarstvu. Podobe domišljijskih svetov so Dalija predstavile kot nadaljevalca slikarske tradicije, ki sega do renesanse. Predvsem pa se Dali kot naslednik renesančnih mojstrov kaže zaradi svoje izjemne slikarske tehnike, ki naj bi po sodbi več poznavalcev likovne umetnosti prišla najbolj do izraza v delu La persistencia de la memoria (Vztrajnost spomina) iz leta 1931. Skoraj nesnovna pokrajina s staljenimi urami velja za vrhunec Dalijevega opusa.

Množica Dalijevih grafik, ki jih Dali ni naredil
Precej manj je poznana Dalijeva grafika, čeprav je umetnik zapustil izjemno zbirko tovrstnih del. Posebno se je posvečal tehnikama jedkanice in litografije, zanimivo pa je, da je kakovost Dalijevih grafik z leti upadala. Če so bile na začetku po umetniški vrednosti še enakovredne slikarijam, so bile pozneje precej manj natančno izdelane. Nekaj je k temu prispevalo tudi to, da Dali v svojem zrelem obdobju ni bil več vključen v proces produkcije grafik. Izdelal je le matrico, nato pa pravice za tiskanje prodal interesentom. S tem je povezano tudi nesrečno dejstvo, da na trgu že dolgo kroži množica ponaredkov Dalijevih grafik, katerih večina je nastala v osemdesetih in devetdesetih. Tudi zato si lahko le želimo, da bo v Zagrebu zares na ogled pristni Salvador Dali.

Umetnik, ki je bil tudi sam umetniško delo
Leta 1904 rojeni in 1989 umrli Salvador Dali je bil ena najbolj uglednih osebnosti iz sveta umetnosti 20. stoletja. Vsestranski likovni ustvarjalec - ukvarjal se je s slikarstvom, grafiko, plastiko ter celo arhitekturo, animacijo in filmom - ter občasni pisatelj, je bil tudi sam 'umetniško delo'. Dali, ki se je do nadrealizma 'prebil' prek eksperimentov z dadaizmom in kubizmom in ki so ga iz akademije izključili zaradi trditve, da nihče od profesorjev ni dovolj usposobljen, da bi ga lahko izprašal, je bil ena najbolj ekscentričnih pojav na umetniški sceni 20. stoletja. Zelo ga je namreč 'dajala' teatralnost in pozornost je rad vzbujal na kar najbolj nenavadne načine. Tudi tako je utrdil svoj sloves 'pravega' umetnika, ki ne živi povsem v tem svetu.

Polona Balantič