Viktor Bernik: Spaces of Urban Images. Foto: Riko
Viktor Bernik: Spaces of Urban Images. Foto: Riko
Viktor Bernik: 100 Uncut, 2011, akril in kolaž na platnu. Foto: Riko

Pri urbanih prostorih se je umetnik odrekel slikarski gesti in na platna napel nakupovalne vrečke z značilnimi potrošniškimi rekviziti. Razstava bo segala še do zadnjega cikla temačnih krajin s številnimi referencami in aluzijami. Slikarskim delom iz likovne zbirke Riko je avtor dodal še slike iz ateljeja in čisto nova dela, ki so nastala posebej za to razstavo, so sporočili iz galerije Miklova hiša v Ribnici.
Viktor Bernik, rojen leta 1971, je študiral slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Njegova dela so umeščena v najvidnejše javne in zasebne umetniške zbirke ter na referenčne pregledne razstave slovenske sodobne umetnosti. Izhajajoč iz postulatov postmedijskega slikarstva se Bernik v svojem opusu posveča vprašanjem prostora, tako družbenega kot umetnostnega. Preizprašuje koncepte umetnostnega podobotvorja v različnih medijih, v katerih prepleta razmisleke o umetnostnih in družbenih fenomenih.
Preplet zbirateljstva in mecenstva
Likovna zbirka Riko šteje več kot 300 slikarskih in kiparskih del najpomembnejših umetnikov od konca 19. stoletja do danes. Zbirka ne predstavlja zaključene celote, ampak z jasno zbirateljsko politiko in mecensko držo sledi presežkom slovenske sodobne umetnosti in jih podpira. Poleg klasičnih nakupov umetniških del podjetje s stanovanjem z ateljejem v Parizu tudi podpira izbrane umetnike, ki jim tam omogoči bivanje in delo, v zameno pa umetniki v protivrednosti najemnine prispevajo umetniško delo za Likovno zbirko Riko.
Zbirko podjetje Riko in Galerija Miklova hiša tudi redno predstavljata vse od leta 2004. Razstava del Viktorja Bernika, ki bo odprta do 25. januarja, je enajsta v omenjeni seriji.