Goli ženski in polmesec, slika Dorothee Maetzel-Johannsen iz leta 1919. Foto: EPA
Goli ženski in polmesec, slika Dorothee Maetzel-Johannsen iz leta 1919. Foto: EPA

V mestu Bielefeld tamkajšnja Kunsthalle trenutno gosti razstavo, posvečeno slikarkam, ki so zaznamovale modernizem v severnoevropski umetnosti med letoma 1890 in 1930. Med večjimi imeni so Paula Modersohn-Becker, Gabriele Muenter in Kaethe Kollwitz.

Bolj znane po svojem življenju kot delih
V obdobju modernizma so slikarke pogosto čutile, da jih obravnavajo kot drugorazredne ustvarjalke. "Marie von Malachowski-Nauen je bila razočarana, ker so pomembneži k njim na dom prihajali, da bi srečali njenega moža in ne da bi spoznali njo kot umetnico," je povedala kuratorka razstave Jutte Huelsewig-Johnen.

Pojasnila je, da so nekatere slikarke torej bolj znane po svojem življenju kot po svojih delih. Ena izmed teh je tudi Modersohn-Beckerjeva, ki je bila za gibanje velik navdih, a med mnogimi nemškimi ljubitelji umetnosti slovi predvsem po tem, da je umrla med porodom, stara 31 let.

Med drugim je razstava tudi poklon slikarkam, ki so z modernističnim načinom slikanja nadaljevale vse do osemdesetih let minulega stoletja. Razstava Einfühlung und Abstraktion (slov. Vživetje in abstrakcija) prinaša 160 slik in drugih del na papirju ter je na ogled do konca februarja 2016.

Nekaj del omenjenih slikark si lahko pogledate v spodnji galeriji (foto: EPA).