14. mednarodni arhitekturni bienale bo letos potekal od 6. junija do 23. novembra. Foto: EPA
14. mednarodni arhitekturni bienale bo letos potekal od 6. junija do 23. novembra. Foto: EPA
Miha Turšič in Dragan Živadinov
Letos se bo v Arzenalu predstavil Zavod Ksevt s projektom z naslovom Problem vožnje po vesolju - Supre:arhitektura, ki je prepričal kuratorja tokratne mednarodne razstave arhitekture Rema Koolhasa. Foto: MMC/Roman Šipič
Jasnima Cibic, Za naše gospodarstvo in kulturo
Z zagotovitvijo novega razstavnega prizorišča bo ministrstvo odpovedalo najem razstavnega prostora v Benetkah na Calle Malipiero, kjer je zadnja leta delovala Galerija A + A tudi kot nacionalni paviljon. Foto: Matevž Paternoster/MGML

Pogodbo o gostovanju Slovenije na Beneškem bienalu v prostorih Arzenala za leto 2015 sta 16. maja podpisala minister za kulturo Uroš Grilc in predsednik Beneškega bienala Paolo Baratta, na ministrstvu za kulturo pa ocenjujejo to kot ambiciozen korak pri uveljavljenju slovenske vizualne umetnosti na svetovnem prizorišču.

Predstavitev Slovenije in predstavnikov s področja slovenske kulture in umetnosti na bienalu ostaja ena izmed prioritet ministrstva tako na področju vizualnih umetnosti kot na področju mednarodnega sodelovanja, so poudarili na ministrstvu.
Slovenija bo imela svoje mesto na Arzenalu že na letošnjem arhitekturnem bienalu, tja pa ga je uvrstil kurator 14. mednarodne razstave arhitekture Rem Koolhas, ki je prepoznal kakovost in izvirnost projekta zavoda Ksevt Problem vožnje po vesolju - Supre:arhitektura.
Prekinitev najemanja prostorov na Calle Malipiero
Letos bo cena prostora znašala 12.200 evrov, prihodnje leto pa 80.000 evrov, zaradi česar bo ministrstvo odpovedalo najem razstavnega prostora v Benetkah na Calle Malipiero, kjer je Galerija A + A zadnja leta delovala tudi kot nacionalni paviljon. Za najem teh prostorov je letno namenjalo okoli 55.000 evrov.
Na ministrstvu so prepričani, da bo finančni vložek upravičila večja odmevnost nacionalne predstavitve na bienalu in posledično boljša promocija slovenske ustvarjalnosti v tujini. Osrednje prizorišče bienala je pomembno tudi zaradi obiska strokovne javnosti, saj ga obišče veliko umetnikov, kuratorjev, kritikov, novinarjev in drugih strokovnjakov s področja umetnosti.
Kot so še zapisali na ministrstvu, bo nova lokacija nadgradila dozdajšnje delo Galerije A + A, ki ji je kljub prostorski omejenosti in lokaciji zunaj prostorov bienala uspelo narediti precej za prepoznavnost slovenske likovne umetnosti v svetu.