V Mariboru in Gradcu bodo vsak dan izobesili plakat, ki povzema ločnice svetovne zgodovine in dogodke, ki so zaznamovali obe mesti. Foto: Zavod Maribor 2012
V Mariboru in Gradcu bodo vsak dan izobesili plakat, ki povzema ločnice svetovne zgodovine in dogodke, ki so zaznamovali obe mesti. Foto: Zavod Maribor 2012
Plakati, zavod EPK
Plakati obsegajo zgodovinska dejstva, osebne pripovedi posameznikov in fotografije. Foto: Zavod Maribor 2012

Mesti druži kar 750 let skupne zgodovine; najprej sta bili mejni škofiji Štajerske, pozneje sta bili del vojvodine Štajerske, njuni poti pa sta se ločili šele po koncu 1. svetovne vojne. Nekaj let pred tem se začne tema projekta Maribor – Gradec: 100 let – 100 dni – 100 plakatov, v okviru katerega so v obeh mestih začeli razstavljati plakate, nekakšen "stenski časopis", ki bo v sto dneh predstavil stoletje zgodovine obeh mest z osebnimi pripovedmi in spomini njunih obiskovalcev.
Čezmejni koncept si je zamislil Max Aufischer, tudi član pripravljalnega odbora za graški EPK leta 2003. Vsak izmed stotih plakatov predstavlja eno izmed dejstev svetovne zgodovine od leta 1912 in ga poveže z dogodki v Mariboru in Gradcu.
Velike in majhne zgodbe zadnjega stoletja
"Osnovna ideja je bila predstaviti več stoletij skupne poti in nekaj desetletij ločene poti, ki se je pred leti v Evropski uniji spet združila," pravi Anton Riebler iz Kulturne posredovalnice za Štajersko, organizatorke avstrijskega dela projekta. Objektivna znanstvena dejstva spremljajo subjektivni osebni pogledi, spomini in mnenja krajevnih prebivalcev. K sodelovanju so namreč povabili ne le zgodovinarje, ampak tudi naključne ljudi, kot so prodajalke, branjevke in navijači.
V Mariboru bo "skupno" stoletno zgodovino mogoče spoznavati v univerzitetni knjižnici in nekdanji gostilni Koper, v Gradcu pa bodo plakati razstavljeni v mestni hiši, na glavni železniški postaji, v nakupovalnem središču Citypark in v deželnem studiu ORF-a. Za postavitev bodo naknadno poskušali dobiti še nekatere druge lokacije.
Maribor in Gradec sta v okviru EPK-ja pripravila že več projektov. Junija so v Gradcu odprli razstavo slovenskih in avstrijskih umetnikov v okviru projekta Maribor EDU Graz, v Mariboru pa razstavo o Slovencih na avstrijskem Štajerskem. Prihodnji teden sodelovanje nadaljujejo s projektom uličnega gledališča Pocestnica, oktobra pa bo v Mariboru mesec avstrijske kulture.