Iz stripa. Foto: Matej Kocjan - Koco
Iz stripa. Foto: Matej Kocjan - Koco

V Galeriji KUD France Prešeren so v sklopu festivala Zadnji Trnfest? ob 20. uri odprli razstavo stripov z naslovom Skrivnostni svet elementov s podnaslovom Razvoj sodobne kemije. Avtor je ob tem prikazal različne faze nastajanja stripa. Razstava bo na ogled do 19. avgusta.

Stripovski avtor in likovni pedagog Matej Kocjan - Koco se je tokrat odločil ustvariti poučno branje. Njegov zadnji strip tako ne ponuja več le gole zabave ali zgolj likovno-literarnega žanra, ampak je lahko tudi uporabno in koristno pedagoško orodje, so zapisali na zavodu za umetniško in kulturno produkcijo Forum Ljubljana.

Strip je na stičišču risane podobe in pisane besede, zato je, kot menijo na zavodu, najučinkovitejši pripomoček za plastično in nazorno prikazovanje "tudi reči, ki že skoraj po definiciji nočejo v mlade razgrete glave".

Več, predvsem pa drugače kot učbenik
Strip ni mišljen kot nadomestek za uradno delovno gradivo, je pa dopolnilo za vse, ki jih zanima kaj več, kar piše v učbeniku. Prav tako bo branje stripa pomagalo tistim, ki jim je kemija španska vas, saj jim bo strip na drugačen način predstavil osnovne principe in zakonitosti kemije.

Skrivnostni svet elementov je zasnovan na knjigi Povesti o elementih Nečajeva, rojenega kot Jakoba Salomonoviča Pana, ki je bila prvič objavljena v Rusiji leta 1940. Ne gre le za pripoved o elementih, ampak tudi o tem, kako in zakaj so jih odkrili, o kemikih, pa tudi o drugih znanstvenikih.