Velik zvon v notranjosti zvonika Stolne cerkve v Mariboru. Foto: BoBo
Velik zvon v notranjosti zvonika Stolne cerkve v Mariboru. Foto: BoBo

Ob odprtju razstave je potekala tudi strokovna konferenca na temo zvonikov, izšla pa je tudi posebna publikacija, ki predstavlja izsledke raziskav obeh avtorjev razstave in Denesa Nagya, priznanega madžarskega strokovnjaka s področja kulturne dediščine in zvonikov.

Ponedeljkovega odprtja so se udeležili strokovnjaki s področja arhitekturne dediščine, akademiki, člani diplomatskega zbora ter predstavniki madžarskega kulturnega in javnega življenja.

Slovenska veleposlanica v Budimpešti Ksenija Škrilec je v uvodnem nagovoru poudarila pomen zvonikov, ki so v preteklosti združevali narode ter imeli posebno vlogo v verskem in varnostnem smislu. Kot je dejala, zvoniki dandanes predstavljajo neprecenljivo kulturno dediščino z velikim turističnim potencialom, ki krepi medsebojne dobrososedske odnose.

Kot je za STA povedala Benkova, so na razstavi predstavljeni leseni zvoniki, ki so značilni za slovensko Prekmurje, del Avstrije in Madžarske. V preteklosti so ljudem služili za obveščanje o slabem vremenu in drugih nevarnostih, naznanjali pa so tudi druge dogodke, denimo smrti vaščanov.

Benko in Juvanc sta na celotnem slovensko-avstrijsko-madžarskem območju evidentirala skupno 110 zvonikov, od tega 35 na slovenskem. Najstarejši naj bi stali že v 14. stoletju, slovenski najstarejši pa je bil postavljen leta 1789.

Razstava bo na ogled do 5. aprila.