Razstava bo odprta do do 15. maja. Foto: Z dovoljenjem Moderne glalerije, Ljubljana
Razstava bo odprta do do 15. maja. Foto: Z dovoljenjem Moderne glalerije, Ljubljana
Gabrijel Stupica
Stupičevo retrospektivo so v Moderni galeriji pripravili ob 100. obletnici umetnikovega rojstva Foto: Meta Trampuš
Gabrijel Stupica
Gabrijel Stupica se je rodil 21. marca 1913 v Dražgošah. Na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu je dve leti študiral risanje in tri leta slikarstvo. Bil je ustanovitelj Grupe 69. Med letoma 1946 in 1977 je bil redni profesor na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Za svoje delo je prejel vrsto nagrad, med njimi leta 1981 Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Umrl je 19. decembra 1990 v Ljubljani. Foto: Z dovoljenjem Moderne glalerije, Ljubljana

V nekaj manj kot mesecu in pol si je obsežno retrospektivo, ki so jo odprli ob lanski stoletnici Stupičevega rojstva, ogledalo 2.400 ljudi, kar je po besedah kustosinje iz Moderne galerije Adele Železnik v teh časih zavidljiva številka. Od tega je bilo približno 700 tujcev, predvsem je bilo med božično-novoletnimi prazniki veliko italijanskih turistov.

Razprodane so skoraj vse delavnice v času zimskih počitnic, in tudi sicer je celoten spremljevalni program naletel na dober sprejem. Nedeljskega vodstva kustosinje razstave Martine Vovk se je, denimo, udeležilo 70 obiskovalcev. Veliko zanimanj za postavitev je tudi med osnovnimi in srednjimi šolami, zato so nekateri dopoldnevi popolnoma zasedeni do konca trajanja razstave, ki bo odprta do 15. maja.
Zaradi velikega zanimanja so uvedli tedenske vodene oglede razstave, obiskovalce po njej popeljejo vsak torek ob 17.00, poleg Vovkove pa vodijo tudi drugi strokovnjaki. 27. februarja bo o Stupičevi umetnosti na predavanju spregovoril Sergej Kapus, eden od avtorjev besedil iz razstavnega kataloga. S posebnim programom bodo razstavo pospremili na bližajočem se kulturnem prazniku in ob mednarodnem dnevu muzejev, s katerim se bo razstava tudi sklenila.
Gabriel Stupica pod drobnogledom
Aprila bo posebna razstava predstavljala raziskave in posege na Stupičevih slikah, ki jih je v času priprav umetnin za razstavo izvedel konservatorsko-restavratorski oddelek. Restavratorji so prišli do zanimivih odkritij glede avtorjevega načina dela. Postavitev z naslovom Gabriel Stupica pod drobnogledom - tehnologija nastajanja slik, poškodbe in konservatorko-restavratorski posegi pripravlja vodja konservatorsko-restavratorskega oddelka v galeriji Nada Madžarac z zunanjimi sodelavci.

Študijsko zastavljena retrospektiva ene ključnih figur slovenskega slikarstva 20. stoletja na ogled postavlja 130 slik ter 170 risb, gvašev, temper in akvarelov na papirju. Spremlja jo razstavni katalog s študijo Tomaža Brejca in tematskimi prispevki Vovkove, Tomislava Vignjevića ter Kapusa. Zajema tudi intervju, ki ga je z umetnikom naredila Manca Košir.