Foto:
Foto:

V Baltskem centru sodobne umetnosti v bližini Newcastla predstavljajo dela Yoko Ono od petdesetih let do današnjih dni, ki segajo od glasbe, performansov, pisanja, risanja, instalacij in kiparstva. Razstava, ki se razteza na dveh nadstropjih centra, je interaktivna, saj lahko obiskovalci tipajo silikonske dele telesa ali rišejo po platnih misli o svojih materah.

Poleg retrospektive pa je tudi razstava "Sanje Fluxusa", ki predstavlja umetniško gibanje Fluxus, oziroma bolje antiumetniško gibanje šestdesetih sedemdestih, nekakšno neodadaistično gibanje z disharmonično glasbo z zelo izdelanimi šalami. Gibanje, katerega je bila ena izmed vodilnih predstavnic, je imelo svoje korenine v mnogih konceptih eksperimentalne glasbe Johna Cagea. Sicer pa je osnovno sporočilo razstave seveda mir in ljubezen. Na ogled bo do 15. marca.

Z Lennonom sta se spoznala na njeni razstavi
Ena izmed vodilnih figur umetniškega gibanja Fluxus, (oziroma bolje antiumetniškega) je seveda bolj poznana kot žena Johna Lennona, ki je nekoč dejal, da sta se spoznala ravno na eni izmed njenih razstav. Takrat so na sredini prostora stale lestve, ki so vodile do stropa, na katerem je bil listek z napisom "YES" (Da), poleg njega pa lupa, saj je bila beseda napisana zelo na drobno. Lennon se je spominjal, da ga je presenetila pozitivnost sporočila, češ da bi v nasprotnem primeru nemudoma zapustil galerijo.

B. K.

Brez misli na mir ne gre. Foto: www.balticmill.com
Drevo želja Yoko Ono, 1996, z avtorico, ki piše željo na listek. Foto: www.balticmill.com
Jutranji žarki Yoko Ono, 1998, s 100 najlonskimi vrvmi na kovinskih podpornikih. Foto: www.balticmill.com
Utež Št. 1 / Lestvica spomina, 1966-1990. Foto: www.balticmill.com