Feng Fang: Plesoči žerjav 1, mešana tehnika na platnu, 170 x 122 cm. Foto: UGM
Feng Fang: Plesoči žerjav 1, mešana tehnika na platnu, 170 x 122 cm. Foto: UGM
Slovensko-kitajska umetnost v UGM-u

Razstavo, ki je na ogled v Umetnostni galeriji Maribor (UGM), so pripravili skupaj s pekinško akademijo za filmsko umetnost. Po štirje umetniki iz Slovenije in Kitajske se med drugim ukvarjajo z vprašanjem tradicije in sodobnosti.

Povezovanje dveh kultur prek kuratorskega dialoga
Gre za del mednarodnega projekta med Slovenijo in Kitajsko, ki temelji na kuratorskem dialogu Peng Fenga in direktorice UGM-a Brede Kolar Sluga.

"Rušenje tal pod nogami je drugo ime za sodobnost. Stopnica, na katero lahko za kratek čas, vendar trdno stopimo, pa sinonim za sodobno umetnost," meni direktorica galerije.

Kljub navidezno velikim formalnim in vsebinskim razlikam vsa izbrana dela po navedbah obeh kuratorjev odražajo dosežke modernizma, hkrati pa se odzivajo na konkretnosti sodobnega sveta v tranziciji, vzporedni z velikimi spremembami znotraj družbenopolitičnega, ekonomskega in ekološkega polja.

Iz Kitajske v Slovenijo in iz Slovenije v Kitajsko
S pričujočo razstavo, ki bo na ogled do sredine avgusta, bodo prvič predstavljena dela štirih priznanih kitajskih umetnikov v evropskem prostoru, jeseni pa bo sledil prvi skupinski nastop slovenskih umetnikov na Kitajskem.

Iz Slovenije se s svojimi deli predstavljajo Uršula Berlot, Samuel Grajfoner, Marjan Gumilar in Zmago Lenardič, iz Kitajske pa Feng Fang, Šang Jang, Tan Ping in Džang Fangbai.

Razstava Zemlja je ploščata je v Umetnostni galeriji Maribor na ogled do 14. avgusta.

Slovensko-kitajska umetnost v UGM-u