Srebrn rimski kelih s homoseksualnim motivom. Foto: Wikipedia
Srebrn rimski kelih s homoseksualnim motivom. Foto: Wikipedia
false
Rimski cesar Hadrijan in njegov 'ljubljenec' Antinous. Foto: Wikipedia/SanGavinoEN
false
Galsko-rimski bronasti falični amuleti za srečo. Foto: Wikipedia
false
'Trojček' upodobljen na freski v rimskem kopališču v Pompejih. Foto: Wikipedia

Homoseksualnost ni bila zgolj tabu, pač pa tudi prepovedana z zakonom. Britanske oblasti so tako zasebne gejevske stike za polnoletne (starejše od 21 let) državljane dekriminalizirale šele julija leta 1967, je poročal spletni Guardian. Podobno je bilo na Slovenskem v času Avstro-Ogrske, kjer je bila homoseksualnost prav tako nezakonita in obravnavana kot hudodelstvo 'nečistovanja proti naravi', dekriminalizacija pa je pri nas prišla nekaj let kasneje, in sicer leta 1976 v takratni socialistični Jugoslaviji.

Gre za "veliko področje nedokumentirane zgodovine", je dejal britanski pisatelj Edward Morgan Forster, ki se je v svojih delih ukvarjal s homoseksualnostjo. Britanski muzej (Brittish museum) bo tako pripravil obširno zbirko, ki bo razsvetlila dostikrat prikrito ali prezrto zgodovino homoseksualnosti in nas izzvala, da spremenimo predpostavke, ki jih imamo o 'kočljivih' predmetih daleč pred našim časom, je pojasnil kurator Stuart Frost. "Tukaj imamo toliko umetniških del in predmetov, težko se je ustaviti, kar naprej nahajam nove primerke, upam, da jih bomo lahko vse uporabili," je navedel.

Cesar Hadrijan in njegov ljubimec
Osrednje mesto na razstavi, ki bo zaznamovala 50-letnico enega najpomembnejših dogodkov britanske zgodovine homoseksualnosti, bo dva tisoč let stara romanca med rimskim cesarjem Hadrijanom in prelepim grškim dečkom Antinoom. Med predmeti, ki jih bodo v Britanskem muzeju ob omenjeni priložnosti postavili na ogled, bosta tako tudi impresiven srebrn Hadrijanov medaljon in kovanec s podobo njegovega služabnika in ljubimca Antinoa.

Hadrijan, ki je rimskemu imperiju vladal med letoma 117 in 138, še zdaleč ni bil edini rimski vladar, ki si je zaželel fantovske družbe. "Ne gre za nekakšno moderno gejevsko romanco, Antinous je bil del večjega harema fantov, mogoče tudi deklet," je pojasnil Richard Abdy, kurator na oddelku za rimske novce. A neizmerna cesarjeva žalost ob Antinoovi smrti med zgodovinarji sproža ugibanja o pristnosti Hadrijanove ljubezni.

"Cesar jokal kot ženska"
Ni znano, kako in zakaj je postal cesarjev ljubljenec, in tudi natančne okoliščine Antinoove smrti so zavite v meglo, vemo zgolj to, da se je leta 130 udeležil lova na leve v Libiji in nato kmalu za tem utonil v reki Nil. Po podatkih v Historii Augusti je Hadrijana žalost povsem prevzela in 'jokal je kot kakšna ženska'.
V njegov spomin je cesar ustanovil celo mesto v Egiptu, ki ga je poimenoval Antinopolis, številna rimska mesta pa so kar stala v vrsti, da bi lahko kovala novce z Antinoovo podobo. Postavljali so mu tudi spomenike, v enem primeru so kar glavo boga Apolona na hitro predelali v Antinoovo. "Tako so mesta izkazovala pripadnost in naklonjenost rimskemu cesarju, enostavno prilizovali so se mu," je pojasnil Abdy.

Od 9.000 pr. n. š. do danes
Razstava Desire, Love & Identity (Poželenje, ljubezen in osebnost), ki jo bodo odprli v maju, bo vsebovala predmete iz 9. tisočletja pr. n. š. pa vse do sodobnosti. Najstarejši predmeti so falične kamnite figure, potem rimske in grške najdbe, videti bo mogoče dela nemških umetnic Auguste Kaiser in njene ljubimke Hedwig Marquardt, pa tudi homoerotične ilustracije Davida Hockneyja in številne druge, je še naštel kurator Frost.