Skulptura Edgarja Degasa je bila na ogled na razstavi, naslovljeni Degas v operi, v Narodni galeriji umetnosti v Washingtonu. Foto: EPA
Skulptura Edgarja Degasa je bila na ogled na razstavi, naslovljeni Degas v operi, v Narodni galeriji umetnosti v Washingtonu. Foto: EPA

Timothy Martin in Joanna Smith sta 27. aprila lani poškodovala ohišje in podstavek skulpture La Petite Danseuse de quatorze ans (Mala plesalka, 14 let), ki jo je leta 1880 ustvaril francoski umetnik Edgar Degas in je bila na ogled na razstavi njegovih del v Narodni galeriji umetnosti (NGA) v Washingtonu.

Najmanj 10 ur čiščenja grafitov in odškodnina za škodo
Joanna Smith je decembra priznala krivdo v eni točki obtožbe "povzročitve poškodb" na omenjeni razstavi. Grozilo ji je do pet let zapora in denarna kazen v višini kar 250.000 dolarjev. Poleg zaporne kazni ji je okrožna sodnica odredila dve leti nadzorovane izpustitve, med katero ji je prepovedan vstop v mesto Washington in obisk katerega koli spomenika ali muzeja v ZDA. Ob tem mora oddelati 150 ur družbenokoristnega dela, pri čemer mora najmanj 10 ur nameniti čiščenju grafitov. Naloženo ji je bilo tudi, da mora plačati odškodnino za škodo, povzročeno na razstavi, ki naj bi znašala več kot 4000 dolarjev. Skulpturo so po protestu za 10 dni odstranili z razstave, piše Art Newspaper.

Nasilno ravnanje z ranljivim in krhkim kipom
"Vandalizem, storjen 27. aprila 2023 nad neprecenljivo, nenadomestljivo in krhko skulpturo, izpodbija univerzalno idejo, da so muzeji pomembni," je dejala direktorica galerije Kaywin Feldman. Degasova skulptura "je eno najbolj ranljivih in krhkih del v naši celotni zbirki. Ne morem dovolj poudariti, kako so nasilno ravnanje z njeno zaščitno pregrado, ponavljajoče se udarjanje in tresljaji za vedno ogrozili njeno stabilnost."

V Brooklynu v New Yorku živeča Joanna Smith in njen pajdaš Timothy Martin iz Severne Karoline, podpornika podnebne skupine Declare Emergency, sta se 27. aprila podala v washingtonsko galerijo, opremljena s steklenicami rdeče in črne barve, ki sta jo nato razmazala po podstavku in zaščitnem ohišju omenjene skulpture. Oba sta bila obtožena poškodovanja razstave in zarote za kaznivo dejanje proti ZDA. Sojenje Martinu zaradi obtožb zarote za zločin proti ZDA in poškodovanja razstave naj bi se po napovedih začelo avgusta.

Kmalu po izreku obtožbe se je okoli 20 podnebnih aktivistov, povezanih v skupini Extinction Rebellion in Rise & Resist, izvedlo solidarnostni protest okoli Degasovega kipa v newyorškem Metropolitanskem muzeju. Ob tem so obtožbe, ki sta jih bila deležna Smith in Martin, označili za "neupravičeno ostre".

Agende, ki niso povezane z muzeji ali umetnostjo
Narodna galerija umetnosti v Washingtonu je bila že večkrat tarča podnebnih aktivistov. "Z vse večjo pogostnostjo so ustanove – večinoma neprofitni muzeji v javno korist – utrpele kolateralno škodo zaradi agend, ki nimajo nobene zveze z muzeji ali napadeno umetnostjo. (...) Resnično škodo, ki jo povzročajo ta dejanja vandalizma, je treba jemati resno, da preprečimo prihodnje incidente, ki še naprej ogrožajo našo kulturno dediščino in zgodovinski spomin," je še dejala direktorica galerije.