Foto: EPA
Foto: EPA

Italijansko ministrstvo za kulturo je objavila novo pobudo, ki bi v Italiji dvignila prepoznavnost mladih, manj uveljavljenih, predvsem pa modernejših umetnikov. Po italijanski prestolnici knjige in italijanski prestolnici kulture bo z letom 2026 zaživela tudi italijanska prestolnica sodobne umetnosti.

Sorodna novica Benetke: ima umetnost dejansko političen pomen?

"Pobudo ustanavljamo z namenom spodbujanja in podpiranja načrtovalskih in izvedbenih zmogljivosti italijanskih mest na področju promocije in valorizacije sodobne umetnosti," so zapisali v sporočilu za javnost. Z razpisom, vrednim milijon evrov, nameravajo financirati kulturne projekte, ki vključujejo razstave, festivale in retrospektive, ter vzpostavitev in prenovo prostorov in območij, namenjenih umetnosti.

Za leto 2026, ki bo prvo leto, ko bo pobuda začela veljati, bodo prijave odprte do konca junija letos. Prijave bo ocenila žirija, ki jo bo sestavljalo pet strokovnjakov s področja kulture in sodobne vizualne umetnosti. "Izbranih bo pet mest finalistov, na koncu pa bo žirija ministrstvu za kulturo predlagala kandidaturo, za katero se ji bo zdelo, da je najprimernejša za podelitev naziva in bo deležna sredstev v vrednosti enega milijona evrov za izvajanje predstavljenih dejavnosti," so še zapisali.

"Z italijansko prestolnico sodobne umetnosti ne nameravamo le poudariti umetniških talentov, temveč tudi spodbuditi konstruktiven dialog o italijanski kulturni identiteti, spodbujati širše vključevanje ter globlje razumevanje naših korenin in prihodnjih prizadevanj. To je povabilo k dejavnemu sodelovanju, spodbuda za doživljanje lepote in provokativnosti sodobne umetnosti ter odkrivanje, kako lahko vpliva na naše dojemanje sveta in nas samih ter ga bogati," je v izjavi za javnost zapisal Angelo Piero Cappello, generalni direktor za sodobno ustvarjalnost na ministrstvu za kulturo Republike Italije.