Foto: Galerija Miklova hiša/Urška Pečnik
Foto: Galerija Miklova hiša/Urška Pečnik
Foto: Galerija Miklova hiša/Urška Pečnik
Foto: Galerija Miklova hiša/Urška Pečnik

V začasnih razstavnih prostorih Gradu Ribnica drevi odpirajo razstavo z naslovom Iz take smo snovi kot sanje. Na njej bodo predstavljena izbrana dela iz likovne zbirke Galerije Miklova hiša, s katerimi skušajo aktualizirati vlogo umetnosti v okviru trajnostnega razvoja družbe in okolja. Razstava bo na ogled do 4. avgusta.

Razstava je del družbeno in okoljsko naravnanega projekta Ekosanje in ponuja vpogled v del ustvarjalnega opusa dvanajstih priznanih slovenskih umetniških ustvarjalcev –Emerika Bernarda, Pile Rusjan, Dejana Štefančiča, Rene Rusjan, Tine Dobrajc, Mitje Ficka, umetniškega tandema Plateauresidue, Monike Slemc Klavžar, Ulle Žibert, Mihe Godca, Nike Erjavec in Sare Rman. V njej sodeluje tudi umetniški kolektiv Kvadratni meter.

S projektom Ekosanje želi galerija aktualizirati vlogo umetnosti v okviru trajnostnega razvoja družbe in okolja. "Na ta način se Galerija Miklova hiša v prostor postavlja ne le kot institucija, ki prevzema aktivno vlogo na področju soustvarjanja in sooblikovanja družbene prihodnosti, temveč tudi kot inovativna platforma, ki spodbuja dialog med umetnostjo, družbo in okoljem ter odpira vrata številnim kreativnim in trajnostnim rešitvam za izzive sodobnega sveta," je zapisano v predstavitvi razstave.

"... in naše majhno življenje je obkroženo s spanjem"
Razstava Iz take smo snovi kot sanje črpa navdih iz slavnega citata iz drame Vihar, ki velja za eno zadnjih del Williama Shakespearja. "Poetičen naslov razstave lahko v kontekstu našega polimorfnega odnosa do okolja, družbe in prihodnjih generacij razumemo kot namigovanje k emancipirani odgovornosti posameznika, ki možne sanjske prihodnosti sooblikuje na podlagi lastnih odločitev in smiselnih dejanj. Aludira na idejo, da smo kovači lastne usode in graditelji lastnega sveta, da imamo priložnost z zavestnim delovanjem oblikovati trdne in trajnostne temelje za imenitno in lepšo bodočnost, o kateri sanjamo," je še zapisano.

Foto: Galerija Miklova hiša/Urška Pečnik
Foto: Galerija Miklova hiša/Urška Pečnik

Namesto vzbujanja občutkov krivde – pozitivna spodbuda
Na razstavi bodo predstavljena izbrana umetniška dela, ki na različne načine nagovarjajo vsaj enega izmed ciljev trajnostnega razvoja Agende 2030, ki jo je leta 2015 sprejela skupnost držav članic OZN-a in zajema načrt ukrepov za spodbujanje trajnostnega razvoja na globalni ravni. Pri tem se razstava dotika predvsem tematik, vezanih na okoljevarstvo, zagotavljanje družbene enakosti in enakopravnosti spolov ter sistem stanovanjskih politik oz. infrastruktur.

Cilj razstave pri tem sicer ni le ozaveščati o ciljih Agende 2030, temveč tudi poudarjati vizionarsko moč umetnosti.

"Ta ni le ogledalo sedanjosti, temveč tudi močno orodje za navdih in spodbudo k dejanjem, ki lahko oblikujejo trajnostno prihodnost. V nasprotju s kritičnim pristopom, ki s svarilnim žuganjem ali agresivnim vzbujanjem občutka krivde na gledalca pogosto učinkuje nasprotno od želenega, razstava postreže s pozitivno izkušnjo in umetnost uporabi kot katalizator, ki primarno spodbuja in navdihuje," je še zapisano.

Foto: Galerija Miklova hiša/Urška Pečnik
Foto: Galerija Miklova hiša/Urška Pečnik