Cvetni prah ambrozije sproža številne alergije. Foto: MMC RTV SLO
Cvetni prah ambrozije sproža številne alergije. Foto: MMC RTV SLO

Na novogoriškem zavodu za zdravstveno varstvo potrjujejo, da postaja ambrozija resna težava. Da bi se nadležnega plevela lahko znebili in preprečili njegove negativne učinke na zdravje ljudi, pa se bodo morali aktivirati prav vsi. V slogu akcije Očistimo okolje bi lahko okoljevarstveniki skupaj z lokalnimi skupnostmi organizirali tudi akcijo odstranjevanja ambrozije, so prepričani na zavodu.

Alergena pošast
Pelinolistna ambrozija je do metra visok plevel, ki cveti avgusta in septembra. Je zelo agresivna rastlina, ki se močno razrašča po neobdelanih in zaraščenih površinah, njen pelod pa je močno alergogen. Kakor nam je pojasnil v. d. direktorja novogoriškega zavoda za zdravstveno varstvo Marko Vudrag, so tipične alergije, ki jih povzroča ambrozija, zelo hud rinitis, vnetje nosu, žrela in drugih sluznic, oči ... Najhuje pa je, če pride do bronhitisa oziroma bronhialne astme.

Zaradi večjih koncentracij cvetnega prahu ambrozije v zraku morajo biti prebivalci, nagnjeni k alergijam, v tem obdobju še posebej pozorni. Predvsem naj se izogibajo površin, kjer rastlina raste. Prav tako naj se po sprehodih prhajo, saj cvetni prah prinesejo domov v laseh in na oblačilih. Oblačil pa naj ne puščajo zunaj, ker cvetni pelod raznaša daleč naokrog.


Posledice cvetenja alergogene ambrozije sicer omili deževje, ker spere drobce peloda. Najpomembnejši ukrep pa je, da rastlino pred cvetenjem odstranimo s površin. Za zatiranje ambrozije so zakonsko obvezani vsi lastniki zemljišč. Za temeljito odstranjevanje pa Vudrag predlaga, da bi se prebivalci skupaj z lokalno skupnostjo organizirali v slogu akcije Očistimo okolje. Seveda pa na takšno prostovoljno akcijo ne bi vabili ljudi, ki so na rastlino alergični.

Prostovoljne akcije odstranjevanja ambrozije so izvedli že v številnih občinah po Sloveniji. Glede na razraščanje rastline v Vipavski dolini in na Goriškem so očitno potrebne tudi na Primorskem.

Lea Širok, Radio Koper