Drago Gradišek je veliko prispeval za razvoj glasbe v Posavju Foto: Goran Rovan
Drago Gradišek je veliko prispeval za razvoj glasbe v Posavju Foto: Goran Rovan
Začel je s poučevanjem v krški godbi Foto: Goran Rovan
Zaslužen je za ustanovitev big banda Krško Foto: Goran Rovan
Po njegovi zaslugi ima krška glasbena šola tudi simfonični orkester Foto: Goran Rovan
V njegovo čast se je zbral tudi 40x band Foto: Goran Rovan
Presenečenje koncerta pa so bili njegovi rogisti Foto: Goran Rovan
Za konec je dirigiral glasbenikom iz treh skupin Foto: Goran Rovan

»Drago Gradišek je na področju glasbene umetnosti prvo ime na seznamu tistih, ki so s široko odprtim srcem, zagnanim delom in ljubeznijo do glasbe pisali bogato zgodovino razvoja glasbe v Krškem, ki je z vedno večjimi uspehi vplivala tudi na glasbeno ustvarjanje širše v regiji in državi. S svojo neprecenljivo predanostjo glasbi, ki jo zna deliti in jo privzgojiti tudi mladim, je pogumno utiral nove poti glasbenega ustvarjanja. Od pihalnega orkestra do simfoničnega orkestra, od koračnic do glasbenih dram in muzikala, … vsa ta desetletja z glasbo pripoveduje zgodbe, ki doma, širom po državi in preko meja navdušujejo tako ljubitelje glasbe kot stroko. Velik poklon za izreden prispevek in delo na področju glasbenega izobraževanja ter čestitke za bogat opus glasbenega ustvarjanja, na temelju katerega bodo ljubezen do glasbe lahko razvijale še mnoge krške generacije.« Tako je v mini zloženki, ki je bila natisnjena ob koncertu posvečenemu Dragu Gradišku, ob njegovem 39. letnem glasbenem udejstvovanju v krški občini, zapisal župan občine Krško Miran Stanko.

Na tem koncertu, ki je povsem napolnil veliko dvorano Kulturnega doma Krško, so se obiskovalci in številni glasbeniki na svoj način poklonili Dragu Gradišku in tako obeležili 39 let njegove bogate in široke glasbene ustvarjalnosti v Posavju. S posebno izbranem glasbenim programom so se mojstru poklonile tudi glasbene skupine, ki jih je vrsto let kot dirigent in umetniški vodja tudi vodil, zdaj pa prepustil svojim naslednikom: Pihalni orkester Krško, Big band Krško, Simfonični orkester Glasbene šole Krško in 40 x band, ki mu je zaigral po koncertu in se mu je tudi sam pridružil s svojim rogom. Seveda se je koncert zaključil s skupnim nastopom vseh glasbenikov, ki so verjetno še zadnjič skupaj zaigrali pod njegovo dirigentsko palico. Za presenečenje pa so poskrbeli hornisti, ki jih je vzgojil sam in so njemu v čas z veliko energije in ljubeznijo zaigrali eno skladbo.

Gradišek je sam in s pomočjo drugih vzgojil mnoge izvrstne glasbenike, zaslužen je za prodor krške glasbene šole, za napredek številnih glasbenih zasedb, ki jih je vodil in z njimi osvojil številna priznanja. Na njegovo pobudo so v Krškem pripravili kar dve veliki glasbeni deli – Vražje dekle in Rok Kurent. Zdaj je upokojen, še vedno pa bo živel naprej s svojo glasbo in številnimi glasbeniki, ki jih je vzgojil, za kar so mu ti neizmerno hvaležni. To so dokazali tudi na koncertu, posvečenem njemu v čast, kjer je glasno ploskanje stoječih obiskovalcev v vsej dvorani in glasbenikov na odru odmevalo še dolgo.

V Krško ni zašel po naključju
Drago Gradišek je po rodu Korošec, ki se je po prvih glasbenih korakih narejenih v slovenski prestolnici, odločil, da nadaljuje svojo glasbeno pot v Krškem. Leta 1975 se je najprej zaposli v tovarni celuloze in papirja Djuro Salaj kot kulturni animator. Takoj po prihodu je začel s poučevanjem vseh instrumentov za potrebe tovarniške godbe, v kateri je postal tudi dirigent. Po enoletnem odsluženem vojaškem roku, je začel pridobivati v godbeno šolo nove učence. Kasneje je poučeval tudi na Glasbeni šoli v Novem mestu. Leta 1977 se je godba pod njegovim vodstvom udeležila svojega prvega tekmovanja slovenskih godb v Artičah. Isto leto pa so se godbeniki preselili v Kulturni dom Edvarda Kardelja, kot se je takrat imenoval krški Kulturni dom. V naslednjem letu se je kot sekcija godbe pod njegovim vodstvom ustanovil Big band Krško, za katerega je note prirejal kar sam. Godba in big band sta si takrat na nastopih nekaj časa celo delila oder. Leta 1981 se je godba udeležila državnega tekmovanja godb na Bledu, kjer je prav tako kot tri leta pozneje v Mariboru, osvojila zlato priznanje, prav tako leta 1989. Leto za tem je krška godba že slavila v 1. težavnostni skupini na državnem tekmovanju pihalnih orkestrov v Kopru in je z zlato plaketo s posebno pohvalo napredovala v najvišjo, koncertno skupino.

Leta 1992 je profesor Gradišek postal ravnatelj krške glasbene šole in hkrati učitelj roga. Z njegovim prihodom poučujejo vse inštrumente za potrebe godbe. Ustanovi še nove oddelke, med drugim za kontrabas in violončelo. Njegova želja o ustanovitvi šolskega simfoničnega orkestra se uresniči leto kasneje. Tega leta se ustanovi tudi zasedba 40x, kateri pa se Drago Gradišek pridruži malo kasneje. Leta1994 godbeniki pod njegovo taktirko na mednarodnem tekmovanju v španski Valenciji prejmejo srebrno priznanje. Vodenje big banda pa Drago preda svojemu učencu, saksofonistu Alešu Suši. Leto zatem pihalni orkester Videm prejme zlato plaketo s posebno pohvalo v koncertni skupini državnega tekmovanja slovenskih godb, ta uspeh ponovi še v letu 2000 v Krškem.

Leta 1997 njegov orkester na najbolj priznanem tekmovanju godb v svetovnem merilu v Kerkrade-u na Nizozemskem osvoji zlato priznanje. Pet let kasneje njegov Simfonični orkester devet dni gostuje v Švici na 7. evropskem mladinskem glasbenem festivalu. Potem se rodi glasbena drama Vražje Dekle, v kateri sodelujejo Simfonični orkester Glasbene šole Krško, operni pevci iz domačega okolja in združeni pevski zbor.

Leta 2004 Drago dirigentsko palico Pihalnega orkestra Videm Krško (danes imenovanega Pihalni orkester Krško) po 29. letih vodenja preda pozavnistu Dejanu Žnideršiču, on pa v njem še vedno igra kot član. Dve leti za tem se po njegovem skoraj desetletnem prizadevanju krška glasbena šola z Dalmatinove ulice preseli v nove prostore na Kolodvorski ulici.

Leta 2011 Gradišek prejme nagrado Frana Gerbiča. Njegov Simfonični orkester glasbene šole Krško pa zaigra ob dnevu reformacije na državni proslavi, ki jo v živo prenašala tudi nacionalna televizija. Leto kasneje po njegovi želji ustvarijo novo glasbeno delo, ki so ga poimenovali Rok Kurent. V letu 2013 odide Gradišek po 21. letih ravnateljevanja na Glasbeni šoli Krško v zasluženi pokoj, njegov Simfonični orkester pa v okviru programa Comenius gostuje v španski Cordobi. Leto za tem poskrbi še za predajo zadnje zasedbe, tako da preda dirigentsko palico simfoničnega orkestra Petru Gabriču.

Za MMC Goran Rovan