Voda na Krasu bo dražja zaradi visoke podražitve električne energije. Cena zadnje se je kar potrojila, je pojasnil direktor Kraškega vodovoda. Foto: Rok Omahen
Voda na Krasu bo dražja zaradi visoke podražitve električne energije. Cena zadnje se je kar potrojila, je pojasnil direktor Kraškega vodovoda. Foto: Rok Omahen

Zaradi višjih cen, ki bodo prizadele tudi občine, pa te že razmišljajo o zniževanju subvencij.

V Kraškem vodovodu so nazadnje cene dvignili pred štirimi leti. "Mi smo imeli lani vse leto sorazmerno nizko ceno elektrike, letos se je cena trikratno povečala in posledično, jasno, sledi dvig cen," je povedal Primož Turšič, direktor Kraškega vodovoda.

Za prebivalce, ki so priključeni na kanalizacijo, bo junijska položnica višja za od osem do 14 evrov, za tiste, ki imajo greznice ali male čistilne naprave, pa za od šest do 10 evrov, odvisno od občine.

"Občinski sveti so nas obvezali, da jih do jeseni – septembra, oktobra –, če se spremeni cena, o tem obvestimo. Težava je, ker se zelo hitro lahko veliko elementov, ki diktirajo ceno, spremeni, to je naša težava in na te elemente nimamo vpliva," je pojasnil Turšič.

Podražitev vode pomeni tudi višji strošek za občine, ki subvencionirajo omrežnino. V Divači denimo bo ta strošek višji za 80 centov na prebivalca. "Na koordinaciji županov smo se dogovorili, da bomo postopoma zniževali subvencije, glede na to, da se občinam podražitve zelo poznajo, povprečnine so, kakršne so, in želimo na vseh področjih, kolikor se le da, kaj prihraniti," je povedala Alenka Štrucl Dovgan, županja Divače.

V Divači so želeli subvencije kar takoj ukiniti, a so občinski svetniki to idejo že v kali zatrli. V Komnu denimo pa so letos že znižali subvencijo za omrežnino s 50 na 30 odstotkov.

Dražja voda na Krasu in v Brkinih