Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Kot so po poročanju STA-ja pojasnili na novinarski konferenci, so v industrijskih objektih v neposredni bližini stanovanjskih hiš lesno proizvodnjo začeli leta 2015. Že tedaj so proizvodnjo prijavili gradbeni inšpekciji, ki je novembra 2016 tudi odredila prekinitev proizvodnje, vendar jo je naslovila na italijansko podjetje Sicles, tedanje najemnike prostorov.

Po pritožbi italijanskega podjetnika je inšpekcija enako odločbo maja 2017 naslovila tudi na lastnika stavbe, to je podjetje Inde. To je proizvodnjo preselilo v sosednjo stavbo, glede katere je gradbeni inšpektorat še tretjič ugotovil neskladnost uporabe prostorov z dovoljenji, in sicer 10. julija.

Prebivalci Anhovega trdijo, da iz lesne proizvodnje izhaja prah, ki nastaja pri brušenju, žaganju in struženju lesa, ter da iz dimnika prihaja črn dim, ki je posledica sežiganja lesnih odpadkov.

Pri tem bi lahko nastajal rakotvorni formaldehid, so opozorili in izrazili zaskrbljenost tudi zaradi drugih dejavnosti, ki se morda izvajajo znotraj tovarniškega dvorišča, pa jih sami ne morejo neposredno zaznati. Omenjena lesna proizvodnja je namreč umeščena le nekaj deset metrov stran od prvih hiš naselij Anhovo in Robidni Breg.

Zaradi lesne proizvodnje v industrijskem kompleksu Salonita je prizadetih približno 80 prebivalcev Anhovega. "Vplivi so takšni, da lesni prah stalno lebdi v zraku," je za Radio Slovenija opisala Julijana Pulec.

V Salonitu počnejo, kar se jim zahoče, je opozoril Bogomir Bavdaž iz Eko društva Anhovo in dolina Soče: "Oni ne potrebujejo nobenih dovoljenj, ne potrebujejo nič. Tudi če jih potrebujejo, jih dobijo takoj brez nobene podlage. Zdaj se je malo ustavilo, odkar smo mi začeli malce pritiskati in tudi v Ljubljani jim ne dajo vsega, kar si zaželijo."

V Civilni iniciativi Danes pa po besedah Manuele Korečič zahtevajo: "... da Salonit Anhovo nemudoma prekine proizvodnjo lesnih izdelkov in da začne upoštevati zakonodajo."

Inde pridobiva uporabno dovoljenje

V odločbi inšpektorata, kot navaja STA, je zapisano, da mora Inde dejavnost prekiniti nemudoma, in sicer do izdaje uporabnega dovoljenja. Direktor invalidske družbe Inde Sandi Bačar pa je za Radio Slovenija o odločbi gradbene inšpekcije povedal, da je "ugotovila, da se pridobljeno uporabno dovoljenje ne sklada z dejavnostjo proizvodnje v tem objektu, o katerem govorimo." "Takoj ob prejemu odločbe smo pristopili k pridobitvi tega dovoljenja in k vsem potrebnim korakom za izpolnitev zahtev inšpekcijske odločbe," je dejal Bačar, dodatnih pojasnil pa pri Indeju za zdaj ne želijo dajati.

Zahteva, da Inde zaustavi lesno proizvodnjo v Anhovem