Bencin. Foto: BoBo
Bencin. Foto: BoBo

Za točenje goriva so Italijani pripravljeni čakati tudi več kot eno uro. V Goriških brdih so zaradi tega prejšnji teden imeli skoraj izredne razmere. Konec tedna so usmerjali promet celo policisti in redarji, danes pa je na občini krizni sestanek, na katerem naj bi našli rešitev zaradi zastojev na lokalnih cestah.

Dolge kolone v Vipolžah in na Dobrovem spravljajo domačine ob živce. Ti pravijo, da je stanje nedopustno, saj se zaradi italijanskih voznikov, ki čakajo v vrsti za bencin, tudi sami znajdejo v koloni.

"Zagotovo je bencinska črpalka v Vipolžah zelo ozko grlo in razumem domačine, da se jezijo. Velika težava je, ker Italijani, ki hodijo po gorivo na slovensko stran, kjer je cenejše, stojijo v koloni na sami cesti. To je nedopustno, zato bomo na sestanku s policijo sprožili, da se omogoči neko dežurstvo," je povedala direktorica občinske uprave Anita Manfreda.

Sorodna novica Liter 95-oktanskega bencina od torka 1,503 evra, liter dizla pa 1,541 evra; ukrep bo veljal 30 dni

Pretekli konec tedna so morali na pomoč poklicati celo policiste in redarje, da so usmerjali promet. Na občini so sklicali krizni sestanek, na katerem so skupaj z družbo Petrol, upravljavcem cest, družbo Kolektor CPG ter s predstavniki policije in redarji skušali najti rešitev. Trenutno jih preverjajo na terenu.

"Imamo pripravljenih že nekaj predlogov, kako bi dolgotrajneje rešili navedeno problematiko, da bodo ljudje nemoteno odhajali na delo in po drugih opravkih," dodaja Manfreda.

Zaradi povečanega števila Italijanov, ki prihajajo po gorivo, nastajajo čakalne vrste na vseh črpalkah v goriški in obalno-kraški regiji. Najdaljše vrste so, kot rečeno v Vipolžah, na Dobrovem, v Golem brdu in Mirnu, kjer zaradi množičnega obiska nastajajo zastoji tudi na lokalnih cestah.