Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Foto: BoBo/Borut Živulović
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Foto: BoBo/Borut Živulović

Novogoriški župan Klemen Miklavič in prorektor Univerze v Novi Gorici Matjaž Valant sta ministru predstavila projekt Centra zelenih tehnologij. "Reči moram, da to ocenjujem kot pozitivno, kajti od našega zadnjega srečanja na to temo smo vsi napredovali pri tem, da smo ugotovili, na kakšen način je treba pripraviti takšen projekt in kako ga bomo lahko tudi realizirali," je v izjavi po srečanju povedal minister Zdravko Počivalšek.

Center zelenih tehnologi že ima podporo politike, gospodarstva, Univerze v Novi Gorici in civilne družbe v regiji. To je center, kjer bi se dogajale inovacije na področju industrije na osnovi zelenih tehnologij, je povedal novogoriški župan.

"Treba je zagotoviti infrastrukturo, laboratorije, prostore, kjer bi takšne dejavnosti lahko potekale. To so dejavnosti, ki bi podpirale zlasti mala in srednja podjetja pri razvoju tehnologij za izdelke, ki bi bili konkurenčni na svetovni ravni. V zelene tehnologije bo v naslednjem obdobju veliko vlagala tudi Evropska unija, zato je treba pripraviti načrte, da bomo lahko takšna sredstva uporabljali tudi pri nas," je v izjavi povedal Miklavič.

Minister Počivalšek je prepoznal Center zelenih tehnologij kot regijski projekt in kot projekt, ki ga velja podpreti tudi na državni ravni. "Center bo pomagal ne le gospodarstvu te regije, da se bo lažje in bolje pripravila na zeleni in digitalni prehod, pač pa tudi drugim. Gre za nujo, ki bo v času, ko se poslavljamo od poceni energije, potrebna za to, da bomo gospodarstvo prestrukturirali v smeri zelenega, digitalnega in krožnega," je poudaril.

Predstavili so mu realen in ovrednoten projekt in glede na vse perspektive minister Počivalšek vidi v naslednjem obdobju realne možnosti, da ga lahko skupaj tudi realizirajo.

Minister za gospodarstvo se je v nadaljevanju obiska srečal še z direktorjem podjetja Komunala Nova Gorica Darkom Ličnom.