Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Šolo v Zavratcu, ki je podružnica Osnovne šole Idrija, obiskujejo učenci od 1. do 4. razreda. Še lani so imeli osem šolarjev, letos pa bi jo obiskovali le štirje, torej eden premalo, da bi ostala odprta. Ti štirje otroci so se potem vpisali na Osnovno šolo Rovte, ki sodi v logaški šolski okoliš. Za vnovično odprtje šole v Zavratcu bi potrebovali vsaj deset vpisanih učencev.

Na občini so aktivno pristopili k reševanju problematike začasnega zaprtja, saj je njihova velika želja, da bi se šola v Zavratcu znova odprla. Staršem so celo ponudili ureditev oddelka vrtca, a zanimanja ni bilo. "Mladi starši si uredijo življenje tako, da je najlažje za njihovo družino, in se zato v večini odločajo, da njihov otrok vrtec obiskuje v kraju, kjer delajo," je pojasnila Maja Majnik z Občine Idrija.

Kot je dodala, pa je infrastruktura v šoli pripravljena in se ob zadostnem številu otrok pouk lahko začne takoj. Če bi v Zavratcu organizirali oddelek vrtca, bi bila potrebna delna prenova, a je občina ob izkazanem interesu pripravljena tudi na to.

Po besedah ravnateljice Osnovne šole Idrija Ivice Vončina so sicer tovrstna zaprtja šol največkrat začasna. "Šola je bila zdaj zaprta eno leto, lahko pa bo začasno zaprtje trajalo še več let," je opozorila.

Kakšna bo usoda Podružnične šole Soča?

Veliko podružničnih šol na podeželju je ogroženih zaradi zmanjšanja števila osnovnošolskih otrok. S podobnimi težavami se soočajo tudi na Podružnični šoli Soča v vasi Soča. Denise Šuler Rutar, ravnateljica matične Osnovne šole Bovec, sicer o usodi podružnične šole še ne more govoriti, več naj bi bilo znano kmalu.