Foto: Mestna občina Nova Gorica/Mateja Pelikan
Foto: Mestna občina Nova Gorica/Mateja Pelikan

Gre za prvi rekreacijski plavalni bazen v Sloveniji s premičnim dnom, zato je tudi bazenska ploščad nameščena v prvem nadstropju. Med plavanjem bodo obiskovalci lahko uživali v enem najlepših razgledov v Novi Gorici, je prepričan župan Klemen Miklavič. "Eden najnaprednejših bazenov v državi in daleč naokrog ter bazen z najlepšim razgledom. Vidimo Sveto goro, Sabotin in Škabrijel. Ta bazen je v veliki meri plod znanja domačinov. Imamo skoraj ničenergetsko stavbo, ki jo je projektirala domačinka, izvedba pa je bila v rokah domačega podjetja Kolektor."

Osnovne karakteristike bazena je povzel vodja projekta na mestni občini, Zoran Ušaj: "Njegova velikost je 25 krat 20,5 metra, na globljem delu je globok dva metra. Na drugem delu, kjer je dvižno dno, je ta globina lahko od nič do dva metra. Poleg tega imamo še manjši bazen, ki je namenjen mlajšim."

Direktorica Javnega zavoda za šport Nova Gorica, Aleksandra Fortin, je povedala, koliko bo za obiskovalce znašala vstopnina. "Cena vstopnice za odraslo osebo je 6,5 evra."

Simon Mlekuž, vodja službe za investicije na mestni občini, je ob tem napovedal ureditev okolice bazena. Trenutno izbirajo izvajalca za urejanje promenade. "Promenada obsega ureditev zunanjih površin od bazena do tribun nogometnega stadiona. V okviru tega se bo uredilo igrala, športne rekvizite in zelenico."

Vrednost celotne investicije je znašala 5,2 milijona evrov. V ta namen so na mestni občini v okviru mehanizma celostnih teritorialnih naložb pridobili tri milijone evropskih sredstev in še dodatnih 740 tisoč evrov s strani Eko sklada.