Občinski svet Občine Kobarid je potrdil osnutek odloka o plovbi na Soči, o predlogu bodo predvidoma odločali na septembrski seji. Foto: BoBo
Občinski svet Občine Kobarid je potrdil osnutek odloka o plovbi na Soči, o predlogu bodo predvidoma odločali na septembrski seji. Foto: BoBo

Odlok glede na besedilo osnutka v grobem določa višje pristojbine in drugačno shemo dovolilnic za uporabo vstopno-izstopnih mest. Namesto dnevne, tedenske in sezonske dovolilnice cene za posamezno vodno plovilo predvideva enotno ceno 15 evrov za dnevno in 250 evrov za sezonsko dovolilnico.

Dokument predvideva tudi datumsko (15. marec od 31. oktober) in časovno (od 10. do 18. ure) omejitev plovbe. Ta je zmotila predvsem raftarje. Prav tako odlok predvideva, da lahko občina kot skrbnik plovnega območja plovbo ob prenizkem pretoku prepove. S predlogom so predvidene tudi višje globe za kršilce.

Sorodna novica Raftarji ogorčeni nad predlogom odloka o plovbi po Soči: "Julija in avgusta ne bomo več delali"

Predlog bi moral biti usklajen tudi s Tolminom in Bovcem

Adis Hrovat, občinski svetnik in nekdanji predsednik GIZ raftarjev Dolina Soče, ki združuje 14 od 25 posoških ponudnikov, je na seji opozoril, da odlok ni v skladu z zakonom o celinskih vodah. Občina naj sama ne bi spreminjala odloka, saj zakon predvideva, da morajo vse tri občine, skozi katero gre plovna pot, odlok sprejeti sporazumno.

Zmotilo ga je tudi to, da so se z vsemi tremi občinami v začetku leta že dogovarjali za nov odlok, nato pa je kobariški župan Marko Matajurc prišel na mizo z lastnim predlogom. S tem je po Hrovatovih besedah "ves čas držal figo v žepu".

Občinske seje se je med drugim udeležilo tudi okoli 40 predstavnikov zainteresirane javnosti, večina iz Bovca, kjer ima sedež večji del podjetij, ki na Soči opravlja tržno dejavnost.

Da bi bilo treba predstavnike podjetij povabiti k pripravi odloka ter da bi njihovi predstavniki morali biti tudi v komisiji, ki presoja ustreznost vzdrževanja plovbnega območja in upravljanje vstopno-izstopnih mest ter odloča o razdelitvi sredstev, pridobljenih s prodajo dovolilnic, je opozoril tudi občinski svetnik Branko Velišček.

Kobariški župan je povišanje cene dovolilnic utemeljil predvsem s stroški urejanja vstopno-izstopnih mest, glede pripomb in dodatkov, tudi vrnitve možnosti tedenskih dovolilnic, pa je dejal, da bodo predlogi do druge obravnave dokumenta uvrščeni v odlok.

Pojasnil je še, da bo v to ceno všteta tudi uporaba parkirišč, stranišč in podobnega na vstopno-izstopnih mestih, kar po njegovem mnenju pomeni, da obiskovalci že zdaj ob uporabi Soče plačujejo podoben ali celo višji znesek, le da za več različnih storitev.

V Kobaridu višje takse za plovbo po Soči