Foto: Radio Koper/Ivana Zajc
Foto: Radio Koper/Ivana Zajc

Trem testnim poljem, ki že stojijo vzdolž vipavske hitre ceste, se bodo kmalu pridružili še novi odseki, kjer bo Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji postavila protivetrno ograjo. Večinoma bo urejena le na desni strani, gledano v smeri proti Ajdovščini. Na viaduktih čez Rebrnice in pri strelišču Mlake bo obojestranska.

Pretočnost prometa se bo bistveno povečala, poudarjajo na Darsu, ki bo sočasno z gradnjo protivetrnih ograj opravil še nekatera druga dela na hitri cesti. Član uprave Boštjan Rigler opiše: "Preplastili bomo cestišče na odseku čez Rebrnice. Hkrati pa bomo opravili še manjša dela na jekleni varnostni ograji in na ležiščih na območju krajnih podpor viadukta Rebrnice."
Popolnih zapor ceste, kot zagotavlja, ne bo: "Mogoče le kakšen dan, ko bomo postavljali zaporo. Vendar popolnih zapor ne bo. Dela bodo potekala tako, da bo promet potekal po drugem smernem vozišču."

Vrednost naložbe brez DDV-ja je 52 milijonov evrov, a se bo ta zaradi razmer na trgu gradbeništva in materialov lahko še spremenila. "Glede na turbulentno situacijo na trgu gradbeništva in materialov bomo ta izračun pred objavo drugega dela razpisa, ko morajo ponudniki podati ceno za to naročilo, še enkrat preračunali," doda Boštjan Rigler.

Novice o objavi razpisa za gradnjo so bili veseli v ajdovski obrtno-podjetniški zbornici. Direktor Marko Rondič pojasnjuje, da so "zadovoljni, da se po toliko letih projekt vendarle premika v to zaključno fazo. Resnično smo dolgo čakali na izvedbo, ki bi se morala odviti že ob gradnji hitre ceste. Smo veseli, upam, da bodo dela čim prej stekla."

Z njimi bi začeli v začetku leta 2023, po koncu zimske sezone.