Trenutno je mariborska občina zadolžena za malo manj kot 31,5 milijona evrov. Foto: BoBo
Trenutno je mariborska občina zadolžena za malo manj kot 31,5 milijona evrov. Foto: BoBo

Pogodbo o najetju trimilijonskega posojila so z Deželno banko Slovenije podpisali danes, čeprav naj bi banka še prejšnji teden zanj zahtevala soglasje mestnega sveta. K temu jo je po navedbah mestne uprave napeljal mestni svetnik Liste za pravičnost in razvoj (LPR) Stojan Auer, ki je banki poslal dopis, v katerem jo je opozoril, da mestni svet ne soglaša s posojilom.

Direktor mestne uprave Marko Žula zatrjuje, da je mestni svet izdal le mnenje, ni bil pa dolžen podati soglasja, zato je napovedal možnost naznanitve suma kaznivega dejanja zoper Auerja. Ta vse očitke zavrača.

Mariborska občina se medtem z banko že dogovarja o novem posojilu v znesku petih milijonov evrov. Za "mnenje" in ne "soglasje" mestnega sveta bodo povprašali tudi v primeru tega posojila, ki bo namenjeno vlaganjem, a ne le na področju šolstva in vzgoje, ampak tudi za socialno in komunalno področje. Dopisno sejo naj bi sklicali v prihodnjih dneh.

Posojili predvideni že ob sprejemanju proračuna
Obe posojili sta bili sicer predvideni že ob sprejemu občinskega proračuna na začetku tega leta. Trenutno je mariborska občina zadolžena za malo manj kot 31,5 milijona evrov. V to so zajeta vsa dolgoročna finančna in blagovna posojila ter kratkoročno likvidnostno posojilo v znesku štirih milijonov evrov, ki ga je občina najela sredi tega leta zaradi začasnega izpada nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča.

Mariborski mestni svet je proračun v znesku 118,5 milijona evrov sprejel marca kljub obstrukciji mestnih svetnikov iz vrst SDS-a, Županove liste, LPR-ja in Lipe, ki so imeli večinoma pomisleke prav zaradi načrtovanega novega zadolževanja občine za osem milijonov evrov.

Županova lista medtem zavrača navedbe o podjemnih pogodbah
V Županovi listi nekdanjega župana Franca Kanglerja ponavljajo, da posojilom nasprotujejo, ker pogrešajo natančnejše podatke o njihovi porabi. Stranka je danes tudi zanikala navedbe trenutne mestne oblasti o domnevno 29 sklenjenih podjemnih pogodbah v času Kanglerjevega županovanja. "Med letoma 2006 in 2012 sta bili sklenjeni le dve tovrstni pogodbi," je povedal trenutno edini evidentirani kandidat te stranke za jesenske županske volitve Željko Vogrin.

Dodal je, da se podjemne pogodbe, ki jih je s svojimi svetovalci sklenil zdajšnji župan Andrej Fištravec in bil zaradi njih tudi kazensko ovaden, ne morejo primerjati s pogodbami, ki so bile sklenjene v okviru projektov Evropske prestolnice kulture in Evropske prestolnice mladih.