Pihalni orkester Krško je pripravil letni koncert. Foto: Goran Rovan
Pihalni orkester Krško je pripravil letni koncert. Foto: Goran Rovan
Kot solisti so nastopili klarinetista Peter Gabrič in Robert Pirc ter pozavnist Žan Tkalec. Foto: Goran Rovan
Orkester že deseto leto vodi dirigent Dejan Žnideršič. Foto: Goran Rovan

Pihalni orkester Krško je tudi letos pripravil svoj zdaj že tradicionalni letni koncert. Tokrat medse niso povabili pevcev kot pretekla leta, so se pa predstavili z zanimivim glasbenim programom, ki ga je povezovala Klavdija Mirt.

Pod dirigentsko palico Dejana Žnideršiča je orkester izvedel šest skladb: Marinarella Juliusa Fučika, Colors Berta Appermonta, Valter brani Sarajevo, Partizansko eskadriljo in Gas do daske Bojana Adamiča ter The King of Swing Bennyja Goodmana. V dodatku pa še White Christmas in obvezno Avsenikovo Golico. Kot solist je nastopil Žan Tkalec, igrala pa sta tudi dva odlična klarinetista Peter Gabrič in Robert Pirc.

Na prireditvi so medse sprejeli sedem novih članov. To so: Kaja Čakar, Valentina Žabkar, Jakob Ban, Matic Sotošek, Jernej Žarn, Jernej Rostohar in Toni Sotošek. Podelili pa so tudi častne Gallusove značke tistim, ki v orkestru delujejo že 30 in več let. Med najstarejše sodijo: Bojan Dimc, Franci Arh, Metod Vodeb, Jože Zorenč, Drago Gradišek, Jože Gabrič, Jože Voljčanšek in Milan Doberšek, ki bo prihodnje leto dopolnil kar 50 let igranja v krški godbi.

Letos zaznamovali 55 let delovanja
Letos je Pihalni orkester Krško, ki šteje že več kot 90 članov, praznoval 55 let neprekinjenega delovanja. Za rojstni dan so si v Laškem za darilo priigrali srebrno plaketo na 32. državnem tekmovanju godb v koncertni težavnostni skupini. Sicer so v preteklosti, vse od leta 1990, že osvojili vrsto zlatih plaket in zlatih priznanj ter eno srebrno priznanje.

Od leta 2007, ko so počastili 50. letnico delovanja, so v orkester sprejeli 36 novih članov. Nastopili so na 98 prireditvah, sami pa vsako leto organizirajo vsaj dva koncerta in več drugih prireditev. Njihovo delovanje je zadnja leta podpiralo 43 podjetij, 59 fizičnih donatorjev in okoli 300 delavcev različnih podjetij, seveda pa tudi krajevna skupnost Krško in krška občina ter Javni sklad za kulturne dejavnosti.

Ideja za krško godbo se je porodila že leta 1956 pri delavcih Tovarne celuloze in papirja Djuro Salaj. Pobudo takratnega direktorja Vladimirja Šega je podprl tudi sindikat v podjetju in leta 1957 se je 24 godbenikov pod vodstvom dirigenta Maksa Umeka prvič predstavilo. Umek je godbo vodil do svoje smrti leta 1975, ko ga je zamenjal Drago Gradišek, ki je s Pihalnim orkestrom Videm vztrajal vse do leta 2003, ko je dirigentsko palico predal mlajšemu Dejanu Žnideršiču.

Pihalni orkester Krško, kot se zdaj imenuje, je posnel že štiri zgoščenke, izdali pa so tudi DVD, na katerem je njihov jubilejni koncert ob 50. letnici delovanja.

Za MMC Goran Rovan