Ikea naj bi svoj ljubljanski center odprla leta 2017. Foto: EPA
Ikea naj bi svoj ljubljanski center odprla leta 2017. Foto: EPA

Memorandum sta podpisala ljubljanski župan Zoran Janković in Vladislav Lalić, direktor podjetja IKEA trgovina na drobno, d. o. o., ki skrbi za Ikeine nepremičnine in razvoj za jugovzhodno Evropo.

Ikea pa bo v skladu z memorandumom v partnerskem odnosu z mestom Ljubljano pri reševanju vseh bistvenih vprašanj za realizacijo projekta, predvsem kar se tiče gradnje infrastrukture, sprememb urbanističnih načrtov in pridobivanju potrebnih dovoljenj.

"Memorandum o soglasju je korak naprej k možni uresničitvi našega načrta, da v Sloveniji, natančneje v Ljubljani, zgradimo trgovino IKEA. Ker vemo, da Slovenci obiskujejo naše trgovine v sosednjih državah, jim želimo svojo ponudbo čim bolj približati. Memorandum predstavlja resno zavezo našega podjetja in Mestne občine Ljubljana, da kot partnerji nadaljujemo pridobivanje vseh potrebnih dokumentov in začnemo urejati infrastrukturo, ki je potrebna za gradnjo trgovine IKEA," je dejal ob podpisu memoranduma Lalić, ki je tudi potrdil, da že nekaj časa potekajo pogajanja z lastniki zemljišča v BTC-ju, vendar še niso končana.

Načrti za slovenski trg predvidevajo odprtje trgovine IKEA s celotno ponudbo izdelkov za opremo doma na površini približno 30.000 kvadratnih metrov, zaposliti pa nameravajo okoli 300 delavcev. Vrednost načrtovane naložbe je ocenjena na 80 milijonov evrov. Podpisan memorandum o soglasju je naslednji korak k uresničevanju načrta o prihodu trgovine IKEA v Slovenijo.

Župan Janković sicer pričakuje, da bodo ljubljansko Ikeo odprli v letu 2017.